понеділок, 15 травня 2023 р.

Мовний курс «Єдині» в бібліотеці імені Дніпрової Чайки

«Єдині» – масштабний мотиваційний проєкт, завданням якого є освітня та психологічна підтримка в переході на українську мову російськомовних українців. Організатори проекту: ГО «Українська гуманітарна платформа» та ініціатива «Навчай українською». Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки за ініціативи Департаменту реалізації гуманітарної політики ОДА долучилась до проєкту.

Курс із переходу на українську мову – це 28-денний марафон для тих людей, яким необхідний поштовх та підтримка у процесі переходу на українську мову. Курс охоплює поради і матеріали для використання української мови у різноманітних сферах повсякденного життя.

Перша зустріч була присвячена знайомству учасників розмовного клубу та виявленню рівня володіння українською мовою. Після знайомства присутні перешли до нескладних вправ, які допоможуть подолати мовний бар’єр. 

Під час гри «Вітання» обговорили слова та фрази, які можна використати при вітанні. Слово «привіт» має більше 30 синонімів, і кожний має свій відтінок. Об’єднавшись у пари, учасники вітали один одного, задавали питання, розповідали один одному про себе тощо. 

Серед відеоматеріалів, які були продемонстровані клубівцям, найбільш сподобалась «Абетка української мови». Як можна охарактеризувати українську мову, дібравши ознаку на кожну літеру алфавіту?

         

Також обговорили мотивацію в переході на українську мову за допомогою вправи «Медіадень».

Кожен українець сьогодні споживає велику кількість інформації. Повідомлення в месенджерах, новинні стрічки, професійні сайти і блоги, радіо, книги та соціальні мережі - це лише частина тієї інформації, з якою ми зустрічаємося щоденно. Українізація медіаполя може бути важливим етапом у збереженні та зміцненні культурної ідентичності та державної мови України. Присутні обрали практичні поради, які, на їхню думку, допоможуть найкращим чином українізувати своє медіаполе.

Усі разом створили середовище підтримки в переході на українську мову та визначили складові наступних зустрічей. 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік