середу, 24 травня 2023 р.

Знайомтеся: бібліотеки світу

У фіналі Євробачення-2023 виступала представниця Норвегії Алессандра Меле, яка посіла п’яте місце. Перед її виступом, у короткій відеовізитці, 160-мільйонна авдиторія з усього світу побачила оригінальну будівлю, схожу на стос книг зі зрушеним у бік верхнім томом.

Це Центральна бібліотека ім. Карла Дейчмана, яка відкрилась у 2020 році та знаходиться у найпрестижнішому місці - на набережній Осло, по сусідству з будівлею Національного оперного театру. Шість поверхів бібліотеки об’єднані центральним атріумом. Ескалатори, балкони, переходи і світлові шахти створюють складний простір та ефект візуальної непередбачуваності і, при цьому, логістичної простоти. На шести поверхах книгозбірні розташувалось 500 тисяч книг багатьма мовами світу. На першому поверсі  читачів зустрічає масштабна інсталяція – різнокольорові літери норвезької абетки.

Другий поверх - це справжнє казкове королівство для дітей. Сюди кожного дня можуть завітати малюки разом із батьками та погратись, почитати книжки або взяти участь у цікавому майстер–класі. Дітям подобається створювати орігамі, малювати, ліпити із пластиліну, робити оригінальні прикраси – браслети або буси.


Для гіперактивних дітей є спеціальне місце з інтерактивною дошкою, на якій можна подивитись відео із зображенням природи та послухати заспокійливу музику в шумопоглинаючих навушниках. У бібліотеці багато окремих приміщень, де можна переглянути фільми та мультфільм, потрапити на репетицію оркестру або хору. Старшокласники влаштовують шахові баталії, використовуючи великі шахи на підлозі. В майстернях діти можуть набути професійних навичок. Для цього існують швейні машини, інструменти, такі як електричні дрилі, пилки тощо.

Для послуг тих, хто бажає опанувати творчу професію, є музичні та звукові станції, невелика сцена. У майбутніх архітекторів є можливість надрукувати на 3D-принтері макет оригінальної будівлі, яка може стати частиною архітектурного макету столиці Норвегії.

Бібліотекарі влаштовують презентації нових книг та зустрічі із письменниками скандинавських країн, під час яких діти у невимушеній обстановці із задоволенням спілкуються із сучасними літераторами. 

Публічна бібліотека Deichmann поставила за мету переосмислити призначення сучасної бібліотеки. Це місце проведення лекцій, дискусій, читань і курсів для громади й туристів з усього світу.


Відвідувачі, в тому числі туристи, можуть безкоштовно отримати бібліотечну картку та користуватись всіма послугами бібліотеки незалежно від місця проживання.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік