09 травня 2023

"Доброго вечора, ми з EUкраїни!"

До Дня Європи в Україні головна бібліотекарка Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки провела арт-екскурсію під назвою "Доброго вечора, ми з EUкраїни!" для учнів Гімназії №16 та Таврійського ліцею мистецтв Херсонської міської ради.

Що символічно, напередодні Президент України видав Указ про те, що  День Європи в Україні відтепер відзначатиметься 9 травня. «Усвідомлюючи європейську ідентичність Українського народу, з метою зміцнення єдності народів Європи, забезпечення миру, безпеки й стабільності на Європейському континенті, засвідчуючи відданість ідеалам та цінностям демократії», а також на підтримку ініціативи молодіжних та інших громадських об’єднань ухвалено цей день відзначати спільно з усіма країнами-членами Європейського Союзу.

І невипадково, бо День Європи було встановлено в 1985 році на знак миру та єдності на континенті. Саме 9 травня 1950 року проголошено Декларацію Шумана, одного з засновників ЄС, про створення нової форми організації держав у Європі у вигляді «наднаціональної спільноти».  Віднині Україна святкуватиме День Європи разом з європейським співтовариством, тим самим підтверджуючи свою відданість ідеалам і цінностям демократії та обраному вектору руху до євроінтеграції.

Як і інші бібліотеки для дітей Херсонщини, наша книгозбірня бере участь у проєкті Представництва Європейського Союзу в Україні «ЄС на книжковій полиці». Готуючи власні заходи до Дня Європи, ми скористалися бібліотечкою інформаційних ресурсів, присвячених ЄС та євроінтеграції України, і запросили своїх користувачів до участі у Євровікторині, під час якої діти перевірили власні знання про Євросоюз, його історію, культуру та географію.

На початку заходів ми подякували європейцям - нашим побратимам, які допомагають нам у боротьбі за нашу свободу, загальнолюдські цінності і вільний розвиток.

Також ми простежили зв'язок України і Європи від давніх часів до сьогодення. Євровікторина включала такі рубрики: "Визначні місця", "Історичні постаті", "Письменники та їхні літературні герої", "Світові винаходи", "Ігри та фестивалі", "Битва кулінарів", "Пам'ятники літературним героям" і "Прапор - символ держави".

Окрема сторінка заходу називалася "Як європейці Херсонщину будували".


Ми згадали вихідців із різних країнах, які допомогли зробити наш край багатим і квітучим:

  • родину меценатів Фальц-Фейнів (Німеччина),
  • династію Скадовських, дослідника флори та фауни Херсонщини Юзефа Пачоського (Польща),
  • губернатора Олександр Ерделі (Італія),
  • дослідника в'язниць і благодійника Джона Говарда (Англія).
Згадали ми і візит короля Карла XVI Гюстава до с. Зміївка, де живуть нащадки шведів-колоністів...

За однією з версій, на заході України в містечку Рахів знаходиться географічний центр Європи. І це є добрим знаком про те, що наша країна має таку ж багату історичну і культурну спадщину, як й інші країни Європи.

І зовсім скоро вона посяде своєї гідне місце серед європейської спільноти як повноправна партнерка і долучиться до розбудови не лише своїх багатих земель, а й Євросоюзу в цілому.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік