18 травня 2023

Вишита мудрість поколінь, символ єдності українців

18 травня Україна святкує Всесвітній День вишиванки, яка є  найважливішою річчю та оберегом  для кожного українця. Це національна святиня, яка несе в собі високу мудрість, духовне багатство і сакральний зв’язок між поколіннями, це символ приналежності до роду та нації. 


Завітавши онлайн до народознавчої  лабораторії  Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової  Чайки, учні третіх класів Херсонського Таврійського ліцею мистецтв,

учні Херсонської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 44 довідалися про глибоке значення української вишитої сорочки, її роль в сучасному світі та історію появи такого свята як Всесвітній день вишиванки.



Також корисною та пізнавальною інформацією стали такі факти, як: хто і для чого, переважно, вишивав одяг раніше, чи носилися ці вишиванки повсякденно, скільки вишитих сорочок мала мати кожна дівчина, що означає орнамент, що «говорить» колір ниток про господаря сорочки та хто першим поєднав вишиванку з європейським костюмом. 

Сьогодні майже всі українці, від малого до великого, по всьому світу вбралися у вишиванки. Багато людей в інших країнах теж вдягнули цей безмежно гарний витвір рук українців на знак солідарності з нами, на знак дружби і поваги до нас. А ми пам’ятаємо, що в цей день і в цю мить світ дивиться на нас та милується нами!

Світлого усім настрою у «вишитий день», любі наші маленькі читачі!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік