18 травня 2023

Українські вишиванки наче райдужні світанки

Сьогодні українці святкують Всесвітній день вишиванки. Українська вишиванка є одним із найбільш відомих символів української культури. 18 травня бібліотекарі сектору періодичних видань Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки провели арт-зустріч з учнями Херсонської гімназії №2 Херсонської міської ради, яку присвятили українському національному одягу - вишиванці.


Вишиванка втілює в себе багатовікову історію, традиції та символіку, які передаються з покоління в покоління. Вишиванка, або "вишитий одяг", є традиційним українським верхнім одягом, що виконується вручну. Бібліотекар познайомила читачів книгозбірні з різноманітними техніками вишивання та із символізмом орнаментів, які є популярними в різних регіонах нашої країни.


Орнаментика вишиванок є своєрідним кодом, який передає певні послання. Кожен орнамент має своє значення і символіку, пов'язану з природою, міфологією, релігією та повсякденним життям українського народу. Вишиванка - це не просто елемент етнічного одягу, це ціле багатство нації, безцінний скарб кожного українця.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік