04 травня 2023

Міжнародний день Сонця

3 травня в усьому світі відзначають Міжнародний день Сонця (National Day of the Sun). До цієї дати співробітники Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки  підготували захід «Сонце – це наше все!», учасниками якого стали учні 5-Г класу ліцею «Європейський» Одеської міської ради.

Разом з бібліотекарем діти спробували дослідити, що дає Сонце для планети Земля.

1.Сонце підтримує все життя на Землі.
2.Зігріває атмосферу, землю та водойми.
3.Впливає на клімат.
4.Виконує роль «двигуна» у кругообігу води в природі.
5. Безпосередньо від Сонця людина може отримувати унікальний вітамін D.
6. Сонце являє собою могутнє джерело енергії- це відновлювальна енергія.

Для того, щоб привернути увагу до можливості використання відновлюваних джерел енергії, Європейське відділення Міжнародного товариства сонячної енергії 1994 року ініціювало проведення щорічного Дня Сонця.

Під час екологічного десанту п’ятикласники в розділі «Цікаві факти про Сонце» дізнались, що сонячне проміння відстань до Землі у 150 млн кілометрів долає за 8 хвилин, а температура  на поверхні Сонця  сягає близько 5 000 ℃. Завдяки взаємодії сонячних вітрів із земною атмосферою, виникають північне та полярне сяйво – неймовірне видовище. 

Сонячна енергія не продукує забрудників та є однією з найчистіших джерел енергії. На відміну від інших джерел, сонячна електроенергія є відновлюваною. Запаси вугілля чи нафти колись вичерпаються, але Сонце – ресурс, який існуватиме завжди.

В майбутньому сонячна енергія може стати джерелом живлення для літаків і поїздів. Тож учасники заходу спробували пофантазувати, в яких галузях ще можна використовувати енергію Сонця.

Юні гімназисти перевірили свої екологічні знання, відповідаючи на запитання «Термінологічної вікторини». Діти спробували уявити себе екологами, щоб знайти шляхи вирішення  проблем, які існують у світі: забруднення повітря, води, грунту, утилізація відходів, втрата біорізноманіття.

Екологічний десант здійснив віртуальну посадку на території Херсонської області, щоб дізнатись про екологічні проблеми, причиною яких стали військові дії.

В деяких районах внаслідок обстрілів РФ виникали пожежі і вигоріла частина лісу. Існують проблеми з питною водою, тому що пошкоджені водогони. Російські окупанти перетворили землі Херсонщини "на рясне мінне поле" і розмінуванню підлягає 7 тисяч квадратних кілометрів. На деокупованій території працюють комплекси, які надійшли із Хорватії. Це найкращі у світі роботизовані системи для розмінування. Вони здатні здійснювати розмінування території з продуктивністю роботи до 4000-5000  квадратних метрів в день.  Діти змогли підрахувати, що це приблизно площа футбольного поля.

Юні дослідники перенеслись на Одещину, щоб простежити, як використовується сонячна енергія  на своїй малій батьківщині.  Виявилось, що територія Одеської області вважається однією з потенційно привабливих для розвитку альтернативної енергетики в нашій державі. Велика кількість сонячних днів  передбачає вигоду для будівництва сонячних станцій. Всього регіон виробляє більше 10% «альтернативної» електроенергії України. 


Зацікавились діти питанням: « Як бути енергоефективним у побуті?». Тож корисними для кожного стануть «екофішки», якими поділилась бібліотекар.

Останнім, ігровим випробуванням для ліцеїстів стали «Екоребуси».

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік