вівторок, 23 травня 2023 р.

День Героїв України

23 травня в нашій країні відзначають День Героїв. Напередодні цього важливого дня головна бібліотекарка читальної зали Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки провела онлайн патріотичний захід, під час якого  херсонські школярі довідалися про історію цього свята і вшанували героїв-оборонців нашої землі від давнини до сучасності.

Це свято було встановлене на честь вояків-борців за свободу та незалежність нашої тисячолітньої держави. Воно стало символом непоборності українців і їхньої жаги до вільного життя на рідній землі. Вперше офіційно воно було запроваджене у 1941 році у Кракові в середовищі свідомих українців з метою вшанування пам'яті борців, які відстоювали незалежність та вільний вибір України.

Після 1991-го року традиція відзначення Дня Героїв відродилася і набула актуальності в наш час, коли з 2014 року українці відстоюють територіальну цілісність та право на вільний розвиток своєї держави.

А особливо важливим цей день став після повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року, коли захисники і Захисниці України стали пліч-о-пліч і щохвилини відстоюють суверенітет, територіальну цілісність та недоторканність нашої держави. Їхня мужність, незламність, їхня любов до рідного краю, до своїх по крові і духу людей назавжди залишиться в пам'яті і серцях українців - теперішніх і прийдешніх.

Загиблих героїв ми увічнюємо в пам'ятниках і книжках, а тих, кому пощастило повернутися і розбудовувати мирне життя і країну, ми запрошуємо на зустрічі з юнню, щоб вони могли передати уроки мужності наступним покоління українців, а ті віддячили їм словами подяки і букетами полум'яних квітів.

День Героїв в Україні сьогодні - це свято кожного з нас, хто протистоїть викликам воєнного часу, сиренам та окупації. Кожен із нас сьогодні - герой! Волонтери, які привозять найнеобхідніші ліки і техніку, медики, які рятують життя в окопах та операційних, вчителі, які проводять уроки українською для школярів, які тимчасово виїхали за межі рідного міста й країни. І навіть міста, які витримали окупацію, також стають героями!

А ще - письменники, які пишуть книжки про той нелегкий досвід війни, який нам довелося пережити.


Тому під час уроку мужності ми з учнями не лише вшанували пам'ять героїв, але і поговорили про книжки, присвячені героям окопів та мирного життя.

Пам'ять героїв невмируща, як невмирущим є наш волелюбний народ. З Днем Героїв України! Зичимо добра нашій рідній землі, освяченій кров’ю героїв. Перемоги нам, миру і процвітання!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік