16 травня 2023

Українські вишиванки наче райдужні світанки

15 травня працівники сектору періодичних видань Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки провели арт-годину до Дня української вишиванки для учнів 5-х класів Херсонської школи №55.

День вишиванки, одне з небагатьох свят не державного і не релігійного характеру, святкують у третій четвер травня. У цей день всі охочі одягають вишиванку на роботу, у школу або просто на прогулянку.

Ініціаторкою цього свята ще в 2006 році стала студентка Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк.

На початку заходу бібліотекар познайомила читачів книгозбірні з історією вишиванки, і як виявилося, скіфи були ще тими модниками, адже археологічні розкопки підтверджують давне походження вишиванки: на Черкащині було знайдена збережена сорочка, походження якої відносять до IV століття. Перші вишиванки відігравали не стільки функцію одягу, як, за повір'ями, оберігали їхніх власників від зла. Дітям при народженні дарували сорочку, аби та оберігала їх від злих духів.


Величезна колекція класичних і нестандартних речей знаходиться в Міжнародному музеї української вишивки в Києві, який працює з 2010 року.  З розповіді бібліотекаря учні дізналися, що існує більше сотні технік виконання вишивки. Найбільш популярні прийоми: вишивка хрестом, гладдю, бігунок та мережка. А вишивали їх різними кольорами: чорним, червоним, білим, жовтим, синім та найулюбленішим серед українців після чорного й білого - зеленим. Орнаменти вишивок діляться на три основні групи: абстрактний,  рослинний і тваринний.


Вишиванка - це берегиня, вишиванка - це неймовірна краса! 
На згадку про зустріч школярі виготовили вишиванку з паперу прикрасили її квітковим орнаментом.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік