02 травня 2023

Емоційні гойдалки війни

Головне для повноцінного розвитку дитини –  потреба в безпеці. Зараз із цим складно, адже війна – це травматична подія для всіх, а особливо для наймолодших громадян. Тому дуже важливо навчити дитину справлятися зі складними емоціями і тривожними станами. Це допоможе їй зберегти психічне здоров’я і жити змістовним життям вже зараз, не відкладаючи його до Перемоги. 

Тому для учнів 4 класу Херсонської школи №50 головна бібліотекарка читальної зали Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки провела захід у форматі психологічного порадника з елементами арт-терапії.

Нашими провідниками у світ емоцій і психології стали герої книг і мультфільмів. Спершу ми поринули у світ емоцій кожної людини завдяки мультфільму «Думками навиворіт» (англ. Inside Out, 2015). Ми відгадали основних персонажів, які уособлюють емоції, за кольором і малюнком:

Зелений - Відраза,
Бузковий - Страх.
Жовтий - Радість.
Синій - Сум.
Червоний - Гнів.

Далі ми говорили про те, що кожна емоція, як маячок, сигналить нам про наші задоволені або нереалізовані потреби. Ведуча заходу наголосила на тому, як важливо працювати з емоціями задля щасливого життя і дала конкретні рекомендації від психологів, як упоратися зі складним психічним станом.

Серед них варто виділити такі:
1) вести щоденник від руки,
2) писати листи і повідомлення друзям і знайомим,
3) вести трекер настрою,
4) займатися улюбленим видом мистецтва,
5) ходити на щоденну прогулянку,
6) обійматися з близькими,
7) мріяти і планувати майбутнє.

Друга частина заходу складалася із огляду дитячих книг, які здатні підтримати у складні часи, і безпосередньо арт-терапевтичних технік.

Перед першою арт-практикою "Мій Янгол-охоронець" учасники дізналися про книги "Пес Патрон" (Зоряна Живка) і "Гаррі Поттер" (Джоан Роулінг), в яких є персонажі-захисники.

А далі кожен учень вирізав собі з паперу фігурку янгола, яка відтепер має стати для нього символом захисту і турботи. І це не випадково. Бо у всіх нас є свої янголи-захисники. Для когось це - матуся, для когось це знаменитий пес Патрон, який захищає людей від ворожої зброї і який став героєм багатьох відеоісторій і чудової книги, а для багатьох херсонців, чиє місто було звільнене від окупації, янголи-охоронці носять форму ЗСУ.


Відтепер фігурка янгола-оборонця стоятиме на дитячому письмовому столі або висітиме над ліжком, нагадуючи дітям, що у тривожні часи вони не самі, у них є ті, хто їх захищає і про них турбується.

Технікою ведення щоденника, виписуванням почуттів і тривожних подій, а також зверненням подумки до уявного друга поділилася з нами Оксана Лущевська, авторка книги "Це тиха ніч, мій астронавте".

Технікою "Безпечне місце" з нами поділилася головна героїня серії книг  "Часодії" (авторка - Наталя Щерба).

Василина Огнєва, як і всі юні часодії, користувалася таким чарівним пристроєм, як часолист. Він мав особливу здатність - відправляти свого власника в особистий куточок, де можна безпечно відпочити і набратися сил.

Не тільки у книжкових героїв, а й у кожного з нас є така затишна місцинка - у радісних спогадах або натхненних мріях. Тож під керівництвом бібліотекаря наші користувачі намалювали кожен свій особистий куточок-сховок, де їм безпечно і затишно і куди вони завжди можуть повернутися подумки у складні моменти життя.

Наприкінці заходу діти поділилися тими знаннями і техніками, які обов'язково візьмуть із собою у подальше життя, а ведуча нагадала присутнім, що найбезпечніше місце кожного з нас - у нашому серці.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік