пʼятницю, 1 березня 2019 р.

Deutschland - Україна: культурний міст

Україна та Німеччина мають давні культурні, історичні зв’язки. Історія економічного та культурного розвитку нашого міста та регіону має німецькі коріння. Дуже важливо не забувати та поважати свою історію, розвивати подальші культурні взаємовідносини. В Україні діє вже 26 років Гете-Інститут, який активно сприяє реалізації даних завдань і саме темі діяльності Гете-Інституту був присвячений захід, на який працівники Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім.Дніпрової Чайки запросили студентів кафедри галузевого перекладу Херсонського національного технічного університету, учнів 10-го класу з поглибленим вивченням іноземних мов Херсонського обласного ліцею, керівника міського центру німецької культури Ларису Дворнікову та мовного асистента Гете-Інституту Хайнріха Аммона.


Ми говорили про основні завдання та цілі діяльності Гете-Інституту у світі та Україні, познайомилися з основними проектами інституту, про роль та місце бібліотек в реалізації культурного аспекту діяльності Гете-Інституту. Наші гості також взяли активну участь у підготовці заходу. Учениця 10-го класу ХОЛ Надія Гайслер розповіла про історію та головні архітектурні пам’ятки міста Мюнхен, де знаходиться головний офіс Гете-Інституту. Хайнріх Аммон підготував презентацію про діяльність інституції в Україні та своїй роботі як мовного асистента у Херсоні. Лариса Дворнікова розказала про історію заселення нашого регіону німцями та німецьких поселеннях, що збереглися до нащих днів. Ілля Сендецький, учень 10-го класу ХОЛ, декламував вірш Іоганна Вольфганга фон Гете, чиє ім’я носить інститут. Усі присутні були у захваті від чарівної музики композиторів Іоганна Брамса та Вольфганга Моцарта у виконанні учнів музичної школи № 1 Поліни Торнтон та Діми Смірнова, яких підтримали викладачі. 


Нам було дуже приємно бачити серед гостей заходу кваліфікованих гідів-перекладачів Ладу Данік та Марію Вінніченко. На жаль, формат заходу не дав змоги поспілкуватися зі знавцями багатьох таємниць нашого міста, але ми сподіваємося, що це не остання зустріч у стінах нашої книгозбірні і ми ще надамо їм можливість поділитися своїми знаннями з читачами бібліотеки.



Дякуємо керівництву ХОЛ, кафедрі галузевого перекладу та викладачам іноземної мови ХНТУ, викладачам та учням музичної школи № 1, Херсонський центр німецької культури за активну участь в заходах бібліотеки та підтримку наших проектів. Сподіваємось на подальшу співпрацю.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік