19 березня 2019

V обласний фестиваль виконавської майстерності «Поетичний камертон Ліни Костенко: патріотичні лейтмотиви»

19 березня 2019 року на Херсонщині завершився V обласний фестиваль виконавської майстерності «Поетичний камертон Ліни Костенко: патріотичні лейтмотиви» - унікальний, єдиний в Україні захід, основне завдання якого полягає в популяризації та презентації творчості нашої сучасниці, поета світового масштабу. Учасників фестивалю зі святом привітали міністр культури України, народний артист України Євген Миколайович Нищук та перший заступник голови Херсонської обласної державної адміністрації Балонь Андрій Богданович.

О 13:00 у концертній залі Херсонського музичного училища розпочався Гала-концерт лауреатів, родзинкою якого став виступ народних артисток України сестер Лесі та Галі Тельнюк, добре відомих  своїми неперевершеними музичними інтерпретаціями ліричних творів Ліни Костенко. Саме їх виконання творів високої поезії Ліни Василівни Костенко є взірцем для юних вокалістів – учасників Фестивалю. 
Лауреати Фестивалю визначилися цього ж дня, починаючи з 8:30 ранку – за підсумками виступів на фестивальних майданчиках, облаштованих в Херсонському академічному обласному театрі ляльок, Херсонському обласному центрі народної творчості, Херсонському музичному училищі, Державному будинку художньої творчості та в обласній бібліотеці для дітей ім. Дніпрової Чайки. Учасники демонстрували виконавську майстерність у категоріях «читці», «інсценівки»,  «вокалісти», «автори» власних віршів за мотивами поезій Ліни Костенко та «художники-ілюстратори» її творів.
В обласному етапі Фестивалю взяли участь близько 300 учасників – переможці районних та міських етапів, і переважна більшість із них – діти й підлітки шкільного віку. Приємно відзначити, що їм не байдуже високе поетичне слово, пронизане любов’ю до України, тривогою за її сьогодення й майбуття, що вони читають і знають сучасну українську книгу. 
Всі учасники обласного фіналу Фестивалю були нагороджені дипломами та отримали нагоду виступити перед «відкритим мікрофоном» на сценічному майданчику, облаштованому у фойє училища.
Тут же організатори категорії «художники» розгорнули вернісаж створених учасниками Фестивалю ілюстрацій до творів Ліни Костенко.


Євген Нищук разом з херсонськими школярками прочитав вірш Ліни Костенко "Крила" і привітав Ліну Василівну з днем народження.

Авторські поетичні твори, вже традиційно, будуть опубліковані на сторінках п’ятого випуску веб-видання «Пелюстки для Ліни». Незабаром його можна буде «погортати» на веб-сайті обласної бібліотеки для дітей ім.Дніпрової Чайки.
    
У підсумку лауреатами-дипломантами V обласного фестивалю виконавської майстерності «Поетичний камертон Ліни Костенко: патріотичні лейтмотиви» стали:
у категорії  «автори» -
 – Сито Євгенія, Виноградівський заклад ПЗСО ім. О.М. Соценка
 – Шумлянська Вікторія, Корсунська ЗОШ Новокаховської міської ради
 – Мєльгунова Ельвіра, літературна студія «Контур» (м.Херсон)
       
у категорії «художники» -
 – Найдьонова Катерина, Новокаховська дитяча школа мистецтв
 – Яворська Катерина, смт. Каланчак
 – Ярібєкян Крістіна, Херсонська ЗОШ №45
     
у категорії «вокалісти» -
 – Шиманська Марина (худ. керівник Сергій Караванов), Хрестівська ОТГ
 – Брюханова Лідія (худ. керівник Анатолій Павлюк), Хрестівська ОТГ
      
у категорії «читці»:
– Слушаєв Дмитро, ЗЗСО №8 Новокаховської міської ради
– Ніколаєнкова Марина, Голопристанська ЗОШ №1
– Щоголь Данило, Дар’ївська ЗОШ ім. А. Шульги Білозерської районної ради
         
у номінації «аматори сцени» (інсценівки):
– Капустіна Яна і Дичок Родіон, Новокаховський приладобудівний технікум
– Аніканова Вікторія, Чкалівська ЗОШ Новотроїцького району
– Малишок Дар’я, Новотроїцька гімназія
Подяками обласного організаційного комітету  відзначені керівники базових закладів культури, очільники журі окремих категорій, а також провідні фахівці установ та закладів, що організували проведення ІІ, обласного етапу Фестивалю.
    

2 коментарі:

  1. Почему с вокалистов фото только одной девушки?

    ВідповістиВидалити
  2. Автори публікації не ставили за мету опублікувати тут фото всіх лауреатів, а розмістили кілька як ілюстрації, на власний вибір. Якщо хочете побачити більше фото - запрошуємо переглянути фотоальбом цього заходу у Фейсбук:
    https://www.facebook.com/pg/library.ks.ua/photos/?tab=album&album_id=2331104206933593&__tn__=-UC-R

    ВідповістиВидалити

Додайте ваше ім'я та вік