27 червня 2019

Проблема емоційного вигорання батьків

Психологія лише у 20 ст. почала свій шлях до здобуття визнання у науковій сфері і посіла гідне місце серед інших наук. Жодній із наук не довелося так жорстоко боротися за визнання серед науковців. Психологія як наука має багато аспектів та розділів, один із яких в останній час стає все більш затребуваним, а саме: проблема емоційного вигорання батьків. 
Наша бібліотека - дитяча, і її відвідують цілими сім’ями – батьки, дідусі та бабусі, які приводять до нас своїх дітлахів і відкривають їм чарівний світ книги. Тому не дивно, що нас зацікавила ідея роботи з батьками, адже всі піклуються про дітлахів і про те, що їм цікаво та що їм подобається. Батьки ж залишаються самі зі своїми проблемами і навіть не здогадуються, що в сучасній науці є розроблені засоби для вирішення їхніх проблем. 
Ідею майстер-класу запропонувала Бабатіна Світлана Іванівна, кандидат психологічних наук, доцент, доцент кафедри загальної та соціальної психології Херсонського державного університету, яка провела вже дві взаємопов’язаних зустрічі з читачами Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки, що зацікавилися даною проблематикою. 
Другу зустріч Світлана Іванівна почала із метафоричних карток «Дерево». Кожен учасник мав вибрати фото із деревом, яке найбільш повно розкриває його власний характер, та слово до дерева (але слово було приховане). По закінченню майстер класу учасники мали сказати речення із цим словом відповідно до прослуханого та поєднати із символікою вибраного дерева.


На прикладі художнього фільму «Таллі» Світлана Іванівна пояснила три стадії вигорання та розкрила, якими ознаками вони характеризуються, як можна їх самостійно розпізнати та вміти боротися із першими двома та старатися запобігати третьої стадії, коли вже необхідно звертатися до спеціалістів. Учасники майстер-класу ставили запитання, робили записи та уточнювали окремі моменти, вели дискусію та ділилися власним досвідом. Емоційне вигорання ми відчуваємо не лише у сім’і, а й на роботі і в дружніх стосунках, і тому питання були дуже різноманітними.


Дякуємо Бабатіній С.І. за активну співпрацю, участь у житті бібліотеки та сподіваємося на подальше співробітництво, адже усі бажають продовження спілкування. 
На згадку про наші зустрічі та про бібліотеку організатори подарували Світлані Іванівні книгу нашої колеги Юлії Чернієнко «Помста» з автографом автора.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік