29 квітня 2023

Скарби українського народу

"...Жовто-блакитне серце
Ніколи не здається!
В кожній новій надії
Там є моя надія,
Допоки серце б'ється
Моя країна б'ється..."
(Артем Пивоваров)

Український народ завжди був відомий своїми традиціями та обрядами, серед яких велике місце займають обереги. Оберіг - це своєрідний талісман, який призначений захистити людину від злих сил та негативної енергії. Вірування в силу оберегів в Україні має дуже глибокі корені.

Саме тому працівники Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки організували онлайн-мандрівку для учнів першого класу Антонівської загальноосвітньої школи № 18 Херсонської міської ради, щоб розповісти про українські обереги, про їх магічну силу для людей.

Подорож почалася з віртуального відвідування Музею народної архітектури та побуту в Пирогово.

Саме в цьому місці збереглися українські традиції, ремесла, будиночки вкриті соломою, пасіки, дерев'яні церкви. Розкинувся музей на пагорбах площею більше 150 га і має 300 експонатів народної архітектури.

            

Місце обране не дарма, адже одним з найголовніших оберегів є українська хата «на придане багата». Вона завжди захищала господарів від злого ока, та від природних лих. Вікна хати завжди були прикрашені вишитими рушниками. Рушник - це символ чистоти, благополуччя та духовної сили. Цей оберіг і зараз шанують в українському суспільстві.


Бібліотекарка познайомила читачів книгозбірні з «зеленими» оберегами, адже українці завжди шанобливо ставилися до природи та всього живого. Калина, верба були обов'язковими на подвір'ях.

Наприкінці зустрічі школярі під керівництвом бібліотекаря зробили власноруч обереги в національних кольорах, а класний керівник Діакону Світлана Володимирівна створила патріотичне відео.

             

У відео наші юні друзі продемонстрували свої поробки. Їх призначення не тільки у захисті від недобрих сил, а й у сприянні здоров'я, благополуччя та мирного життя, яке обов'язково настане після нашої перемоги.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік