12 травня 2021

Європейці на Херсонщині

Три з половиною десятиліття тому, на Міланському саміті, у 1985 році лідери Європейського Союзу постановили щорічно відзначати День Європи 15 травня.

В Херсонській обласній бібліотеці для дітей ім.Дніпрової Чайки студенти 1курсу Херсонського фахового коледжу культури і мистецтв відзначали в оригінальному форматі День Європи. Спочатку дізнались про Союз 27, тобто про країни, які інтегрувались в європейський простір та про історію створення  ЄС.

Також першокурсники здійснили краєзнавчу розвідку і дізнались, як європейці розбудовували Херсонщину.

Свій внесок у розбудову нашого краю зробили  не тільки люди, які народились на цій землі, а ще представники багатьох європейських держав.

Інтерактивна гра полягала в тому, що за ознаками діти вгадували європейські країни, а на мапі Херсонщини відтворювались ті населені пункти, в яких жили та працювали представники цих країн. Таким чином учасники заходу дізнавались про справи рук європейців.


Франція.  Гійом де Боплан ще в1639 році створив перший варіант генеральної карти України, на якій є землі сучасної Херсонщини. 

Великий вклад в розвиток економіки нашого краю належить французькій династії Вадонів, які  розвивали суднобудівну галузь на Карантинному острові. Ежену Вадону присвоїли звання «Почесний громадянин Херсона».

Німеччина. Вихідці з Німеччини наполегливо працювали задля добробуту Херсонщини: губернатори М.Гревениц, В.Пестель, Я.Ганскау.Справи рук  династії Фальц-Фейнів уславили Херсонщину на весь світ. Заповідник, заснований в 1898 році Фрідріхом Фальц-Фейном зараз відвідують туристи та науковці із багатьох країн. 

Польща. На Херсонщині відома родина, предки якої були поляками. Представник цієї сім’ї Сергі́й Балтаза́рович Скадо́вський заснував курортне місто на узбережжі Чорного моря.

Вчений-натураліст Йосип Конрадович Пачоський заснував природничо-історичний музей. Описав 335 видів флори та створив гербарій з 22-х тисяч аркушів.



Греція. В Херсоні усюди нагадування про «грецький слід». Місто назване на честь найвідомішого міста-колонії Херсонес, що в перекладі з грецької означає «півострів».

Перша церква в місті – Грецька. П’ятиярусний іконостас був вирізаний вручну із горіхового дерева грецькими майстрами і привезений першими переселенцями з Греції.

Першу в місті гімназію у 1815 році побудував грек Іван Калагеоргі.

Угорщина. Представник давнього угорського графського роду Олександр Ерделі майже 15 років був на посаді губернатора. При його підтримці були побудовані театр, перша публічна бібліотека, відкрився музей старожитностей, відділення державного банку.

Швеція. Вже понад 2 століття на Херсонщині живуть та плідно працюють шведи у с.Зміївка. І навіть король Швеції Карл ХVI Густав у 2008 році приїздив та зустрічався з нащадками шведів.

Завдяки відповідям студентів відтворилась мапа Херсонщини – райського куточка України, який було створено спільними зусиллями європейців багатьох поколінь!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік