13 травня 2021

Василь Стефаник - володар дум людських

14 травня 2021 року виповнюється 150 років від дня народження видатного українського письменника, майстра соціально-психологічної прози, новеліста, Василя Семеновича Стефаника. 

До цієї дати працівники читальної зали Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки підготували пізнавальний захід у форматі літературної розвідки «Василь Стефаник – володар дум людських».

Учасниками заходу стали студенти Херсонського фахового коледжу культури і мистецтв.


«Я писав тому, щоби струни душі нашого селянина так кріпко настроїти і натягнути, щоби з того вийшла велика музика Бетховена», - ось як бачив свою місію як письменника Василь Стефаник.

Кожна його новела — це картина трагедії селянського життя. Кожен твір Стефаника — це безприкладна творча праця, згусток нервів письменника, трагедія душі, вистраждана у слові. Він довго виношував свої задуми, а коли писав, перевіряв кожне слово. Так народжувалися сильні і пронизливі твори.

Під час заходу підлітки довідалися про особистий і творчий шлях майстра короткої прози, про його діяльність як громадського діяча і про найближчих людей, спілкування з якими допомогло йому стати Людиною з великої літери.


«Се правдивий артист із Божої ласки, яким уже нині можемо повеличатися перед світом", - так писав Іван Франко про Василя Стефаника. Й учасники заходу на власному прикладі переконалися у цьому. Разом з ведучою  вони провели паралелі у творчому доробку українського автора й визначних європейських новелістів кінця 19 - початку 20 ст. – його сучасників. Таких, як Гі де Мопассан, П. Меріме, А. Конан Дойл, О. Уайльд, А. Чехов, Г. Сенкевич, Т. Манн, С. Цвейг.

Василь Стефаник за своє життя написав лише 72 новели, але своїм майстерним і творчим словом назавжди вписав власне ім’я у світову історію.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік