22 березня 2023

Перехрестя доль видатних українок

У березні ми святкуємо дві особливі літературні дати: День народження Ліни Костенко і Всесвітній день поезії. Раніше Херсонщина широко відзначала ці дні в рамках обласного Фестивалю, присвяченому видатній поетесі. Зберігаючи творчі традиції довоєнного часу, головна бібліотекарка читальної зали Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки провела захід "Бо хто за що, а ми - за незалежність», який назвала пророчим рядком Ліни Костенко.


У пані Ліни яскрава муза сильного громадянського звучання. Вона є рупором своєї епохи, як символами своєї епохи і боротьби були і залишаються й інші видатні українські поетки: Леся Українка, Олена Теліга та Оксана Забужко.

Саме про перехрестя доль цих талановитих жінок і їхню громадянську лірику і йшлася мова під час заходу. Старшокласники Таврійського ліцею мистецтв почули пронизливо пророчі рядки, які сьогодні, ведучи боротьбу за свободу не лише зброєю, але і словом, часто цитують українці, плекаючи в собі дух завзяття і патріотизму.

А ще окрема  сторінка у розповіді про кожну авторку була присвячена її віршам про кохання, адже любов як до Батьківщини, так і до мужнього чоловіка-захисника, живила і продовжує живити жіночу музу. 

Леся Українка першою заявила на весь світ, що бути українкою і писати під цим іменем - це гордо й почесно.

Олена Теліга приїхала у захоплений ворогами Київ, щоб своїм друкованим словом надихати народ на боротьбу.

Ліна Костенко. Кожний її вірш просочений любов'ю до рідного краю, його історії, природи, культури.


Оксана Забужко - неординарна особистість, до якої прислухаються люди з усього світу і яка своїм сміливим словом розповідає іншим народам, хто такі українці і чим вони особливі.

Постаті цих поеток належать різним епохам. Проте об'єднує їх те, що кожна з них у свій історичний час боролася за власну свободу слова і думки і за незалежність рідного народу.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік