08 березня 2023

Література миру і війни. Творча зустріч із Юлією Чернієнко

На початку березня ми святкуємо дві важливі для кожного творчого українця дати: Всесвітній день письменника і день народження Тараса Шевченка.
І між цими двома письменницькими днями головна бібліотекарка читальної зали бібліотеки імені Дніпрової Чайки, керівник бібліотечної літературної студії "Контур", авторка двох підліткових книг Юлія Чернієнко провела творчу зустріч із студентами Херсонського училища культури. Так вона підтримала творчий вогник талановитої молоді Херсонщини у цей складний визначальний час.


На початку заходу студенти переглянули відеоролик, знятий командою головної дитячої книгозбірні ще у 2021 році. З нього вони довідалися про книги Юлії Чернієнко, її творчий шлях і письменницькі мрії. А також цей зворушливий відеоролик на кілька хвилин переніс у часі учасників заходу - у ще довоєнний мирний Херсон із його затишними рідними вуличками.

Із вуст вчительки літератури, Юлії Чернієнко і молодих херсонців прозвучали слова надії: ми відбудуємо наше місто, спільними зусиллями зробимо його ще більш надихаючим і легендарним, а також уславимо його в піснях і на сторінках художніх книг. Тим паче, що присутні на заході студенти в якості домашнього завдання вже написали художні есе "Моє літо в Херсоні 2022", і ці творчі проєкти стали для них своєрідним досвідом текстотерапії.

Юлія попрохала вчительку літератури зберегти ці творчі роботи як цінні документи історії, порадила зібрати їх у збірку, а також надсилати на літературні конкурси.



Бо нам усім зараз важливо зберегти наш трансформаційний досвід війни - і як окремих особистостей, і як нації в цілому, щоб зберегти його для нащадків. Сьогодні ще більш актуальною стала фраза "Ніколи знову!" Дійсно, ми маємо вивчити цей урок історії, щоб більше ніколи не було війни і наш народ після Перемоги вільно жив на своїй землі - у мирі та злагоді.

Присутні на заході студенти активно ставили авторці запитання, зокрема, зацікавились творчими настановами для молодих авторів. Юлія Чернієнко порадила обдарованим підліткам розвивати два напрями у творчості - 2 крила, на які має спертися особистість, яка хоче досягти успіху у власній творчості та знайти свою аудиторію. По-перше, регулярно писати, вдосконалювати свої навички і стиль, вивчати поради з креативного письма, попрацювати з літературним редактором, а також багато читати та аналізувати прочитане. А по-друге, бути соціально активними: надсилати твори на конкурси і до видавництв, відвідувати творчі студії і книжкові фестивалі, не боятися показувати свої твори досвідченим авторам і бета-рідерам.

Наостанок Юлія Чернієнко побажала обдарованій молоді успіхів у письмі, а також запросила після Перемоги на екскурсію до Херсонської обласної бібліотеки для дітей, яка натхненно продовжує працювати під творчим крилом Дніпрової Чайки.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік