31 березня 2023

Все включено!

Всеукраїнський тиждень дитячого читання дає можливість юним читачам Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки з користю провести своє дозвілля під час весняних канікул. Діти, які зараз знаходяться як в Україні, так і в Норвегії, Данії, Туреччині, згуртувались разом із бібліотекарями, щоб цікаво провести  літературний вікенд «Все включено!». Незважаючи на те, що зараз вони в різних куточках світу, в душі та у серці кожного - рідна Україна. Тож на відеоконференцію завітали з предметами української символіки: прапорами, стрічками, ляльками-мотанками, віночками...


Розпочався вікенд-квест у піднесеному настрої – на патріотичній хвилі. Онлайн читачі мандрували  різними країнами, милувались цікавими туристичними об'єктами, відвідували музеї, «спілкувались» з письменниками та «ласували» смаколиками. 

Для того, щоб потрапити до країни, учасникам потрібно було за трьома ознаками вгадати її. Ранок застав усіх у країні, в якій сходить сонце – Японії, де можна помилуватись горою Фудзіяма та почути хайку Мацуо Басьо.

Туман і мряка
Застять Фудзіяму,
А все одно - не відвести очей!

Завітали учасники квесту до Індії - однієї із найекзотичніших країн сучасного світу. Здавна вона вабить туристів та шукачів пригод, а квестівці знайшли цікаві факти. Індія подарувала світу шахи і саме тут народився Редьярд Кіплінг. Письменника сміливо можна назвати рекордсменом, тому що в 42 роки отримав Нобелівську премію і став наймолодшим нобелівським лауреатом в галузі літератури. 

Пошуком цікавих літературних фактів зайнялись в Ірані. Виявилось, що це одна із перших держав,  яка з’явилася на карті світу і в якій писав свої рубаї Омар Хаям. Діти дослідили, що слово «хаям» перською мовою означає «наметовий майстер» — це вказівка на професію його батька. А дату вдалось встановити за гороскопом самого Омара Хаяма, який був складений при народженні. Головний бібліотекар читальної зали Вікторія Сломчинська прочитала декілька мініатюрних віршів, щоб читачі доторкнулись до вишуканої старовинної поезії, яка продовжує хвилювати і сьогодні.

На круїзному лайнері дружна кампанія перетнула Тихий океан, щоб познайомитись із мальовничою Австралією. Один із цікавих фактів, про який дізнались юні квестівці: на гербі Австралії зображені тварини, які символізують рух вперед і які не можуть йти у зворотньому нарямку – ему та кенгуру. Під шум прибою слухали поезію у прозі «Мальовнича Австралія».


На авіалайнері учасники вікенду перелетіли до Англії – батьківщини Вільяма Шекспіра. Допитливі читачі вирахували, що своїм нащадкам поет залишив 154 сонета та 38 п’єс. А побачити Шекспіра та зробити з ним спільне фото можна в музеї воскових фігур мадам Тюссо в Лондоні. 

Наступною країною, до якої завітали книголюби, стала гостинна Польща. В епоху Відродження тут жив та працював  Ян Кохановський. Ті, хто полюбяє гумор, читають його фрашки – віршові мініатюри. Для всіх, хто хоче пережити глибокі душевні хвилювання, можна почитати «Трени», які називають лебединою піснею поета. Українська молодь із задоволенням послухала вірш «Про здоров’я».

Продовжили вікенд в країні, в якій «люблять куці правдиві історії з гумором». Саме так про американців написав О.Генрі і подарував своїм читачам 273 розповіді. Щоб дослідити більше творчість  письменника, збирачі цікавих фактів завітали в будинок-музей О.Генрі. Дізнались про те, що О.Генрі мав неабиякі таланти: малював шаржі, грав у драматичному гуртку, був прекрасним співаком та музикантом. 

Втомлені та щасливі діти на літаку перенеслись до найбільшої європейської держави - на Україну. Дітей очікувало незвичайне випробування - «Літературний інстаграм», з яким швидко впорались уважні та начитані. 

Завершився літературний вікенд вікториною Кahoot «Від хайку до сонетів». Друге місце посіла Софія Кацарська, на першому місці п’єдесталу опинилася Крістіна Трошкова.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік