понеділок, 6 березня 2023 р.

Жіночий героїзм по-українськи

Наші користувачі, учасники групи #книгазбирає_онлайн Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім.Дніпрової Чайки вирушили у патріотичний квест «Жіночий героїзм по-українськи».


Цього разу до нас приєднались студенти Херсонського фахового коледжу культури і мистецтв. Юні гравці за описом вгадували відомих українських жінок та дізнавались цікаві факти із їхнього життя.




Першою перед учасниками заходу постала княгиня Ольга, в якій чудово поєднувались твердість та милосердя, мудрість і рішучість. Ці якості допомогли жінці майже двадцять років успішно управляти найбільшою державою Європи. З легкістю вгадали наші читачі Лесю Українку, чиє життя є прикладом боротьби, а її зброя – це слово. Нещодавно в усьому світі святкували день народження письменниці, тож юні українці із задоволенням створили віночок для Лесі, в який вплели руту –символ волі: «Хай процвіта ваша воля, як рута!».
Відкриттям для всіх стала Дніпрова Чайка, ім’я якої вже 10 років носить Херсонська обласна бібліотека для дітей. Письменниця надала своїм творам героїко-романтичної піднесеності. Тож слово «дзвінкої музи» Дніпрової Чайки повинно долинути до наших сучасників.


Через фестиваль «Поетичний камертон Ліни Костенко: патріотичний лейтмотив», який відбувався на Херсонщині, квестівці познайомились із вишуканою поезією Ліни, яка вже багато років надихає українців на героїчні вчинки.

Джамала – герой співочого фронту. З початком російсько-української війни, задіяла свій голос, щоб світ почув про трагедію України. За рік відвідала уже кількадесят країн, де розповідала про війну та збирала допомогу. Виступивши на Національному відборі на Євробачення-2022 у Німеччині, зібрала 67 мільйонів євро для ЗСУ.
Наступною в шерензі вгаданих була Тіна Кароль. Співачка записала сингл «Вільні. Нескорені» - перший з початку війни. Це мотиваційний трек, що надихає вірити і боротися. Тіна Кароль назвала його своєю «мантрою спротиву». Українську журналістку Катерину Осадчу легко впізнати за яскравими капелюшками, в яких вона вела випуски «Світського життя». Після початку російської військової агресії стала ініціатором проєкту «Знайти своїх», за допомогою якого вже розшукали понад 2000 зниклих українців.
Жінку, яку сьогодні можна побачити на обкладинці американського журналу «VOGUE», складно не впізнати – це перша леді України. 20 липня 2022 року Олена Зеленська виступила у Конгресі США, ставши першою в історії США леді іншої країни, яка виступила перед Конгресом. Вона закликала надати більше військової зброї для України, щоб наблизити перемогу. Пані Олена стала героєм дипломатичного фронту.
Учасники відеоконференції з легкістю розшифрували ім’я херсонської журналістки Анжели. Анжела Слободян – героїня журналістського фронту. Вела репортажі із окупованого Херсона. Знімала на мобільний телефон, проводила прямі ефіри із різних домівок. Російські окупанти схопили Анжелу 5 липня 2022 року і 31 день вона знаходилась в ізоляторі тимчасового утримання, в жахливих умовах. Дивом вона опинилась на свободі і зараз робить сюжети із Херсона, якій постійно знаходиться під обстрілами.
Ангеліна Вєтрова стала відомою завдяки інстаграм-проєкту, що описує досвід українки під час російського вторгнення. Свій щоденник окупації вона писала в Білозерці, ризикуючи життям. Коли з’являлся Інтернет, тексти надсилала своєму сину в Польщу, а він за допомогою MIDJOURNEY створив ілюстрації. Ось що розповіла сама Ангеліна: « Алгоритм «годували» текстами із щоденника. Отже зображення є візуальною інтерпретацією подій «очами» штучного інтелекту». Ангеліну сміливо можна назвати героєм інформаційного фронту.
Завдяки квесту, юні книголюби дізнались про мужність та героїзм українських жінок, які розбудовували нашу державу, надихали своїми словами та піснями, мріяли, представляли Україну на міжнародній арені, інформували.
Озброєні знаннями, діти зіграли у вікторину Kahoot.
Перемогу здобула найпатріотичніша дружня команда сестер-близнючок Юлії та Вікторії Медянко!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік