09 березня 2023

Топ знакових віршів Тараса Шевченка для українців

"Борітеся – поборете, Вам Бог помагає!”

Саме ці слова у вересні 2022 року після звільнення Балаклії знайшли воїни ЗСУ під пропагандистським плакатом окупантів, і це був справді знак від духовного батька України всьому народу, що ми як нація на правильному шляху. Але не тільки ці слова, а й інші рядки Кобзаря стали пророчими для багатьох українців.

І напередодні Шевченківських днів бібліотекарі читальної зали Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки провели для учнівської молоді Херсонщини серію заходів, яку присвятили Кобзарю і його віршам, які стали знаковими для українців і десятиліттями надихали нас на боротьбу за незалежність.

"Ну що б, здавалося, слова…

Слова та голос — більш нічого.

А серце б’ється — ожива,

Як їх почує!.." - писав Тарас Григорович ще в середині XIX століття. Ще тоді він боровся за українську самосвідомість і свободу за допомогою натхненного слова.

Але його слова, як переконалися учні гімназії №20 та Таврійського ліцею мистецтв м.Херсон, стали могутньою зброєю і тепер. Їх перепощують у соцмережах, друкують на плакатах і жовто-блакитних світшотах, пишуть на стінах українських селищ і міст, вишивають на рушниках і йдуть із ними у бій.

 І це все тому, що ми любимо свою Батьківщину:

"Свою Україну любіть.

Любіть її… Во врем’я люте,

В останню тяжкую минуту

За неї Господа моліть".

У 2022 році мільйони українців, рятуючи від прильотів своїх дітей, були вимушені тимчасово виїхати за кордон. Але і цей час, перебуваючи у різних країнах, вони проводять з користю, отримуючи там нові знання, новий досвід, а часом і нову професію. Та віримо, що після Перемоги, повернувшись нарешті додому, вони використають свої знання і досвід для відбудови нашої країни, щоб вона стала ще кращою, ще більш легендарною. Саме про це і прохав завбачливо Тарас Григорович:

Учітеся, брати мої!

Думайте, читайте,

І чужому научайтесь, − 

Свого не цурайтесь.

Тарас Шевченко став духовним світочем для багатьох херсонців під час окупації у 2022 році. Біля його пам'ятника у Шевченківські дні проводилися мітинги, збиралися люди з плакатами "Херсон - це Україна".

А ще багато херсонців, від літа не маючи мобільного зв'язку із рідними, визирали з вікна на пагорби Дніпра, і їм згадувалися щемкі Тарасові слова:

Зоре моя вечірняя,

Зійди над горою,

Поговорим тихесенько

В неволі з тобою.

Розкажи, як за горою

Сонечко сідає.

Як у Дніпра веселочка

Воду позичає...

Зоре моя!

Мій друже єдиний!

І хто знає, що діється

В нас на Україні?

Але безперечно вірили у те, що

"І на оновленій землі

Врага не буде, супостата,

А буде син, і буде мати,

І будуть люде на землі"!

І вже у листопаді 2022 після звільнення Херсона написали великими літерами ці слова на плакаті і прикріпили його біля постаменту пам'ятника Небесній Сотні.

І тоді знову настала у нас "В своїй хаті своя й правда, І сила, і воля".

"Встане Україна. І розвіє тьму неволі" - написав Тарас Шевченко ще 150 років тому. Тричі ми ставали незалежними: на початку XX століття, у 1991 році й у 2022-2023 роках, коли славні воїни ЗСУ звільняли одне за одним наші селища та міста.

Смійся, лютий враже!

Та не дуже, бо все гине —

Слава не поляже;

Не поляже, а розкаже,

Що діялось в світі,

Чия правда, чия кривда

І чиї ми діти.

Наша дума, наша пісня

Не вмре, не загине...

От де, люде, наша слава,

Слава України!

І дійсно, наша Україна завдяки своїй мужності у цій війні прославилась на весь світ, і настане час, коли заподіяна українцям кривда буде покарана на справедливому міжнародному суді. А свідками виступатимуть вцілілі мешканці Мар'їнки, Маріуполя, Чорнобаївки та інших постраждалих селищ та містечок.

Про ці та інші віщі слова українського Кобзаря ми говорили, згадавши перед завершенням заходу змальований Шевченком образ щасливого майбутнього у вірші "Садок вишневий коло хати".

І дійсно, скоро знов розквітне Україна, відбудує свої оселі, насадить дерева, і молодь, гуляючи мирними вулицями, співатиме вільно сучасні героїчні пісні!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік