суботу, 18 березня 2023 р.

Подарунковий сет для Ліни Костенко

На літературну вечірку з нагоди дня народження Ліни Костенко завітала група #книгазбирає_онлайн Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім.Дніпрової Чайки.

Дехто прийшов з квітами, щоб привітати іменинницю. Головний бібліотекар Вікторія Сломчинська створила поетичний букет із квітів, які «проросли» у віршах письменниці: «Весна підніме келихи тюльпанів», «на росах і дощах настояний бузок…», «Коли маки у травах жевріють…», «над жовтим вогнищем кульбаб…», «півні кричать у мегафони мальв» тощо. Тож вийшов неповторний квітково-поетичний букет.


У вітальній листівці  учасники заходу написали побажання для поетки.

На сучасній вечірці повинні бути і сучасні подарунки, тож гості вирішили створити подарунковий сет. Кожний предмет, який потрапив до набору, асоціюється з подіями в житті Ліни Костенко. Кишеньковий календарик нагадав про сузір’я, під яким народилася Ліна – це Риби. Риби, що народилися 19 березня, добре відомі своєю енергійністю та духовністю, що підтверджує її поезія.

Не зайвою в сеті виявилася фоторамка, в якій можна розмістити світлини найдорожчих людей – донечки Оксани та синочка Василя, онуки  Ярослави-Франчески.

Подарунок, який має силу запалити іскру цікавості та творчості – книга. Тож доречним  став томик Аристотеля. У 15 років майбутня письменниця  вже читала Дідро,  Платона, Аристотеля. Закінчила школу з медаллю, а перші вірші Ліна написала в 16 років, які пізніше увійшли в збірку поезій «Проміння землі».

Суто жіночий подарунок – пудра та губна помада, щоб підкреслити дівочу красу. В молодості Ліна Костенко була дуже екстравагантною жінкою. У неї закохувалися відомі чоловіки, але її обранцем став поляк Єжи-Ян Пахльовський. Шалене та романтичне кохання завершилось розлукою : «Сто доріг між нами, а печаль одна…»

Яскравий аксесуар – червоний гаманець також потрапив до подарункового набору. Це нагадування про те, що Ліна Костенко отримала Національну премію імені Тараса Шевченка у 1987 році за історичний роман у віршах «Маруся Чурай».

Важливим подарунком для творчої особистості є блокнот та ручка. На сторінки блокноту лягають перші нотатки майбутніх поетичних творів. Ручка – головний інструмент майстрині слова, яким віртуозно володіє та роздає автографи. Свою збірку «300 поезій» передала бійцям, які воюють на сході України та ручкою дописала вірш про війну:

«І жах, і кров, і смерть, і відчай,

І клекіт хижої орди,

 Маленький сірий чоловічок

Накоїв чорної біди…»

Почесне місце в подарунковому сеті посіли збірки «Пелюстки для Ліни».  На Херсонщині з 2015 року щорічно проходив обласний фестиваль виконавської майстерності, приурочений саме до дня народження славетної авторки «Поетичний камертон Ліни  Костенко: патріотичний лейтмотив». Найкращі авторські поезії та художні роботи учасників фестивалю увійшли в збірки «Пелюстки для Ліни».

Ліна Костенко авторка понад 15 поетичних збірок. Поезії  письменниці звучать в піснях, їх розібрали на цитати. Тож учасники відеоконференції послухали цитати, які зарядили їх енергією та надихнули на зміни.

Сучасні вечірки, як правило, не обходяться без інтелектуальних ігор, тож і наша не була виключенням. Натхненні та озброєні новими знаннями, читачі зіграли у вікторину Кahoot «Ліна Костенко». 

Призові місця розподілились таким чином:

3 місце посіла Крістіна Трошкова,

2 місце зайняла Софія Кацарська, 

1 місце виборов Юрій Чебукін.

Вечірка відбулась на всі 100: квітково-поетичні букети, креативні вітання, подарунковий сет та необмежені емоції!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік