12 січня 2024

Дитинство під захистом закону

В Херсонській обласній бібліотеці для дітей ім. Дніпрової Чайки відновив свою роботу правовий лекторій «Орієнтир». Учасниками заходу «Дитинство під захистом закону», стали учні 5-6 класів Херсонського НВК № 15.
Наші користувачі вирушили у пізнавальну подорож до країни Прав, в якій їх чекали нові знання, випробування та приємні несподіванки. У своє королівство допитливих школярів запросила богиня права та законного порядку – Феміда. Перше запитання, яке постало перед учасниками заходу: «Як зробити так, щоб у новій країні не було хаосу і люди поважали один одного?» Разом з’ясували, що для цього потрібно встановити багато різних правил.
Юні правознавці згадали правила поведінки учнів у школі, правила поведінки у транспорті, правила дорожнього руху та основні правила етикету відеоконференцзв'язку.
Вирушили далі та з цікавістю дізнались, що у світі існує міжнародна організація, завдання якої – підтримка миру і безпеки у всьому світі - Організація Об’єднаних Націй. Саме ця організація розробила правовий документ, у якому закріплені гарантії прав дитини. Це Конвенція ООН про права дитини, яка була прийнята 20 листопада 1989 року. Тож дівчатка та хлопчики потрапили на ювілей, тому що в цьому році виповнюється 35 років, як була прийнята Конвенція.
На цьому етапі дітей чекало випробування, яке підготувала Феміда – 10 запитань, які стосувались Конвенції ООН про права дитини. Вже озброєні знаннями, учні успішно впорались із завданням.
Далі розбиралися детальніше із статтями Конвенції, які гарантують право на життя, право знати своїх батьків, право на захист, право користуватись своєю культурою, тощо. У статті 7.1. записано, що кожна дитина з моменту народження має право на ім’я. Учням було запропоновано виконати інтерактивне завдання – з’ясувати, що означають рідкісні українські жіночі та чоловічі імена. Підказкою були кольори, які допомогли з’єднати імена з їх значеннями.

Особливо зацікавила учасників заходу стаття 31, яка підтверджує, що діти мають особливе право – право на гру. Адже, граючись, вони пізнають світ, розвиваються і готуються до дорослого життя. Тож мандруючи правовими світами, діти із задоволенням пограли у гру «Шкільні перегони».
Остання стаття, з якою познайомились юні користувачі - стаття 17, яка свідчить про те, що діти мають право отримувати інформацію з Інтернету, радіо, телебачення, газет, книжок та інших джерел.
Активні користувачі продемонстрували книги, які вони зараз читають та із захопленням переглянули відео «Фантастична десятка книг» - рекомендаційний огляд літератури, яку пропонують прочитати фахівці Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік