22 січня 2024

Свято Соборності - свято Злуки

Ідея Соборності була і залишається національною цінністю українців. 22 січня 2024 року ми всією країною зі сльозами на очах і з посмішкою на вустах відзначаємо 105-ту річницю Акту Злуки Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки.
Адже це свято в часи, коли на терені нашої держави точиться війна, нагадує нам, що всі наші землі у різні періоди історії були одним цілим, і дає потужну надію, що зовсім скоро окуповані території повернуться до нашої Батьківщини і Україна знову постане цілісною, суверенною, соборною деражвою.
Цьогорічне гасло відзначення Дня Соборності - "Наша єдність - наша сила" укотре нагадує нам, що тільки разом ми переможемо окупантів і наблизимо мир.
Головна бібліотекарка читальної зали провела серію заходів до Дня Соборності для різних навчальних закладів міста Херсона (№ 45, 50, 52, 53), об'єднавши віртуальним ланцюгом єдності школярів, які зараз знаходяться у різних куточках України і світу.
На початку онлайн-заходу за допомогою вправи "Відкритий мікрофон" кожен бажаючий міг висловити власну думку щодо того, як він або вона розуміє слово "СОБОРНІСТЬ".
У першій половині заходу ми провели змістовний історичний екскурс, під час якого дізналися про історичні передумови та обставини об'єднання українських земель, а також познайомилися із визначними політичними діячами обох держав, які підписали Акт Злуки.
Постояли 22 січня 1919 року під жовто-блакитними прапорами разом із велелюдним натовпом на Софіївський площі.
Побачили мапу Української Республіки, яка була представлена українською делегацією на Паризькій мирній конференції у 1919 році.
"Відвідали" музей-вагон Злуки УНР та ЗУНР у містечку Фастів.
Стали свідками наймайсовіших святкувань дня Соборності та історичних ланцюгів єдності у 1939 і 1990 роках.
Наприкінці заходу на учасників чекала патріотична вікторина "Україна - це я! Україна - це ми!", яка допомогла школярам закріпити знання з історії, культури, традицій і літератури нашого народу.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік