18 січня 2024

На захисті української державності

У січні є кілька дат, які уславлюють героїчних захисників України.
16 січня - День пам'яті кіборгів.
20 січня - День пам'яті захисників Донецького аеропорту.
29 січня - День пам'яті героїв Крут.
Під час заходу “На захисті української державності” головна бібліотекарка читальної зали Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки разом з учнями ЗЗСО № 44, 50, 52 і 53 м. Херсон, простежила історії героїв 1918 і 2014 років.
Ми провели паралелі, відзначили відмінності між двома оборонами, але віднайшли і багато спільного.
У січні 1918 року як професійні воїни, так і студенти-добровольці прибули на станцію Крути, яка знаходиться за 130 км від Києва, щоб прийняти бій і врятувати столицю країни від захоплення більшовицькими військами.
Через сто років потому захисники Донецького аеропорту прийняли естафету мужності і вийшли на захист Донбасу, щоб запобігти просуванню ворога на українські землі.
Тоді була залізнична станція, тепер - летовище.
Оборона Крут тривала 6 годин, а оборона українського Донецьку - 242 дні. 242 дні незламності, героїзму, відданості свої країні, своєму народу, своїй землі.
У 1918 році крутянці запобігли просуванню більшовицької армії на 4 вирішальні дні, які допомогли уряду зберегти українську державність і підписати міжнародну угоду.
А кіборги у 2014 році запобігли просуванню ворога і захоплення Маріуполя на цілих 8 років. За цей час наша армія стала сильнішою і під час повномасштабного вторгнення мужньо тримає оборону і героїчно звільнює окуповані землі.
На місці бою полягло 100 героїв Крут і 101 “кіборг” пішов у вічність за пекельні дні боротьби.
Про крутянців цілих сто років складали легенди, писали книги, видавали спогади учасників подій. Вони стали для підростаючого покоління прикладом мужності і патріотизму.
А кіборги стали легендою новітнього часу. Про них знято фільм, написано книги і видано комікси, в яких захисники постають земними супергероями.
Ми пам'ятаємо і вшановуємо подвиги українських героїв усіх часів. Вічний спомин усім, хто віддав життя за Україну!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік