04 січня 2024

Таємниці абетки Брайля

4 січня світова спільнота відзначає Всесвітній день абетки Брайля (World Braille Day). У світі, де слова стають містком між людьми та їхнім оточенням, мова є важливим елементом нашої спільної культури та спілкування. Це свято відзначається не лише величезним технічним досягненням, але й визнанням права кожної людини на інформацію та культурний обмін, навіть якщо це відбувається шляхом дотику, який відкриває нові можливості та приводить до інклюзивного спілкування.
Хто ж такий Луї Брайль? Чим йому завдячує людство? Звідки він запозичив свою геніальну ідею? Розібратися у цих питаннях вам допоможе пізнавальна розвідка “Таємниці абетки Брайля” до перегляду якої вас і запрошуємо!
Нині, через майже два століття після створення азбуки Брайля, рельєфно-крапкове  письмо залишається дуже важливим інструментом комунікації. Ми можемо його знайти на кнопках у ліфтах і на таблицях у публічних місцях. Його використовують і в інформатиці, у версії електронної пошти RoboBraille і в Коді Немета, який служить для математичних записів.
Всесвітній день азбуки Брайля є нагадуванням, що серед нас живуть люди, які потребують особливої турботи, уваги та підтримки. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я, у світі близько 1 мільярда людей мають порушення зору, з них понад 10 мільйонів повністю незрячі, ще 130 мільйонів мають дуже слабкий зір.
Для мільйонів незрячих людей шрифт Брайля є засобом спілкування. Окрім того, він відіграє визначальну роль у їхній освіті, доступі до інформації, реалізації права на свободу висловлювання, поглядів і переконань.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік