21 січня 2024

Птахи світла і добра

Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки у новому році продовжила серію заходів на підтримку ментального здоров'я школярів.
Головними героями нової бібліотерапевтичної зустрічі стали рідкісні птахи - птахи, які живуть у книжках.
Всі народи світу люблять і шанують птахів, складають про них казки і легенди, які потім розповідають дітям. Це і птиця-фенікс, яка приносить щастя, і жар-птиця із чарівним золотим пір'ям, і царівна-Лебідь, і кривенька качечка, і сива зозуля…
І хоча кожна з цих пташок має унікальну здатність, всі вони є птахами, які приносять щастя, надію, добро і перемогу світла над темрявою, перемогу добра над злом.
Разом із п'ятикласниками із навчального закладу № 44 ми здійснили казково-орнітологічну експедицію і познайомилися із вигаданими птахами - птахами світла і добра.
ПТАХ ЩАСТЯ. За повір'ям, той, хто відшукає цю пташку із синім оперенням, знайде щастя на все життя!
У пошуках цього птаха ми подорожували разом із героями твору Моріса Метерлінка “Синій птах”. Ця історія нас навчила, що щастя кожного з нас - поруч, у наших близьких людях, у добрих справах.
ФЕНІКС. Ці описані у книгах птахи-легенди являються тільки чистим душею людям у момент крайньої потреби.
Разом з Гаррі Поттером (“Гаррі Поттер і таємна кімната” Джоан Роулінг) ми побачили момент згоряння та переродження з попелу фенікса Фоукса, домашнього улюбленця Дамблдора.
Цей птах навчив нас, що навіть у найтяжчий момент життя можна відродитися і жити щасливим життям, а Гаррі Поттер показав нам, що чиста серцем людина, яка віддано робить добрі справи, у складний момент завжди отримає допомогу і зцілення.
ЖАР-ПТАХ - народний символ щастя, величного, ідеального; його чарівне перо здатне освітити всю околицю, принести удачу, щасливу долю, кохання.
І українська народна казка “Про жар-птицю та вовка” показала нам приклад героя, який, визволивши цього рідкісного птаха із полону темного чарівника, отримав удачу і сімейне щастя.
ПТАХ СВІТЛА - герой однойменної терапевтичної казки психологині Наталії Коваль - мужній охоронець неба, лісу і його мешканців. Він має сильні великі крила, безстрашне серце і завжди перебуває на боці Добра.
Бібліотекарка зачитала цю казку, а діти слухали і співпереживали маленькому єнотику, ліс якого хотіли завоювати вогненні птахи, але Птах Світла прийшов на допомогу і всіх захистив.
ПТАХ МИРУ. Описаний вперше у біблійній легенді, після ІІ Світової війни голуб став символом прагнення до польоту, свободи, миру, символ чистоти, чесноти, радості, а оливкова гілка у його дзьобику - символом Перемоги, миру та примирення.
І поки всі українці чекають на голуба миру, ми вирішили із дітьми придумати власного птаха - ПТАХА ПЕРЕМОГИ, який так потрібен нашому народу.
Ми дали йому ім'я - Мирослава. У цьому імені поєдналися два ключових слова: МИР (якого ми всі так чекаємо) і СЛАВА (яку мужній український народ вже встиг здобути в усьому світі). Ця пташка мешкає у Карпатських горах. І, як запропонували діти, вона прилетить тільки до чистої серцем доброї людини, яка стане на високій горі і простягне відкриту долонь.
Наприкінці заходу кожна дитина намалювала свого Птаха Перемоги.
Хочеться вірити, що цей птах дуже скоро до нас прилетить і подарує нашому народу мир і ще більшу славу за нашу незламність і героїзм.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік