27 січня 2024

«Життя переможе смерть, а світ - темряву» Історії з життя та книг

Голокост – уособленням людських страждань і абсолютного зла, символ трагічної події для всього людства. 27 січня 1945 року, війська 1-го українського фронту увійшли до нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау біля Освєнцима. У сучасному світі цей табір є символом нацистських злочинів. Ця дата офіційно була проголошена Генеральною Асамблеєю ООН у 2005 році - Міжнародним днем пам’яті жертв Голокосту. Всього жертвами Голокосту стали близько 6 мільйонів осіб, серед яких майже 1,5 млн осіб в Україні.
До Дня пам’яті жертв Голокосту для старшокласників ЗЗСО міста Херсона, учнів 10 класу Херсонського Таврійського ліцею, учнів 9-х та 10-х класів Херсонської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №57 з поглибленим вивченням іноземних та учнів 9-Б класу Херсонської загальноосвітньої школа І-ІІІ ступенів №50 імені Романа Набєгова, був присвячений захід «Життя переможе смерть, а світ – темряву». Історії з життя та книг, проведений працівниками бібліотеки.
Під час заходу підлітки пригадали основні історичні події та передумови Голокосту, дізнались про страшну статистику та поняття «колективної пам’яті» і провели паралелі із сьогоденням. Дискутували про те, як важливо сьогодні пам’ятати про страшні сторінки історії та «уроки», які має засвоїти усе людства.
Школярі познайомились з найвідомішими художніми творами, які, не дивлячись на «важкий» сюжет приваблюють мільйони читачів є світовими бестселерами. Адже книги про Голокост є важливою частиною історії та допомагають більше зрозуміти про жахливі наслідки ненависті, дискримінації і упередження. Книги про тих, хто був на межі життя та смерті в концтаборах, хто зміг утекти з них, і про тих, хто боровся проти нацистського режиму зсередини, не залишать байдужим нікого. Це історії, як не парадоксально, про любов і підтримку, про надзвичайну сили людського духу та жагу до життя, життя яке перемагає смерть:
«Татуювальник Аушвіцу» Гізер Морріс;
«Сховище. Щоденник у листах» Анни Франк;
«Вибір. Прийняти можливе» Едіт Еґер;
«Хлопчик у смугастій піжамі» Джон Бойн;
«Людина в пошуках справжнього сенсу. Психолог у концтаборі» Віктор Франкл;
“Маус. Історія вцілілого” Арт Шпіґельман;
На завершення заходу, школярі дізнались історії з життя тих, хто не просто врятувався з «таборів смерті», а зміг оговтатись від нелюдських випробувань і прожити своє життя повноцінно і щасливо. Одним з таких прикладів, стала історія про Віктора Чукаріна, українця, який пройшовши 17 концтаборів, став чемпіоном і світовим рекордсменом у легкій атлетиці.
Сьогодні по всьому світу триває флешмоб #WeRemember. Люди фотографуються з цими словами та викладають світлини у соцмережі, щоб нагадати, що ані Голокост як один із найбільших злочинів проти людяності, ані його жертви не забуті.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік