20 січня 2024

Я маю право знати свої права

Фахівці Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки в рамках роботи правового лекторію «Орієнтир» допомагають дітям формувати почуття поваги до власних прав і прав інших людей, розвивати прагнення дитини реалізовувати свої права. Цього разу мова йшла про основні документи, які одержують українці протягом життя.
Під час другого засідання правового лекторію «Орієнтир» учні 5-6х класів Херсонської гімназії № 1 сміливо вирушили у документально-пізнавальний тур «Я маю право знати свої права».
Перший етап правового туру – пізнавальний , під час якого діти дізналися, що у кожного громадянина нашої країни є права та обов’язки, які записані в основному законі нашої державі – Конституції України. Такі права називають державними законами і їх затверджує Верховна Рада України. В Конституції України також закріплено положення щодо загальних гарантій захисту прав дитинства.
Другий етап туру – документальний. На цьому етапі юні правознавці разом із бібліотекарем розбирались, які існують типи документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України.
Перший документ, який отримує дитина при народженні – свідоцтво про народження. Тож разом із школярами визначились, яка інформація міститься в цьому документі. Свідоцтво не тільки засвідчує факт реєстрації народження дитини, а також підтверджує громадянство України.
Другий важливий документ, який українець може самостійно отримувати – картка ID-14, яка передбачає одночасне оформлення першого паспорта та номера платника податків і видається на 4 роки.
Наступний документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, юні громадяни отримують у 18 років і він дійсний 10 років.
На основі цих документів видається закордонний паспорт, який дає право на виїзд з України та в'їзд і перебування за кордоном.
Хлопців цікавило питання, з якого віку можна керувати транспортними засобами? Ведуча заходу розповіла, що в 16 років можна отримати водійське посвідчення, яке дозволяє керувати мопедами, моторолерами та скутерами.
Дехто із учасників заходу були здивовані, що всі ці важливі документи можуть знаходитись у мобільному застосунку Дія (скорочення від «Держава і я»). Дію було вперше офіційно запущено у 2020 році і зараз застосунком користуються вже 20 мільйонів українців.
Миттєво діти дали відповідь на запитання: « В якому документі зберігається інформація про успішність, поведінку та відвідування школи?». Це табелі, які видають учням наприкінці І та ІІ семестру. А по закінченні навчального закладу отримують офіційний документ – атестат.
Озброєні новими знаннями, юні учасники туру із задоволенням пограли у гру «Головні документи людини», під час якої за описом потрібно було знайти зображення документу. Перевіривши відповіді, всі залишилися задоволені результатом!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік