27 січня 2024

Бібліотечні еко-поради

26 січня щорічно відзначається Всесвітній день екологічної освіти, основна мета якого - виявлення екологічних проблем як на глобальному, так і на місцевому рівнях, підвищення обізнаності людей щодо необхідності участі у збереженні та захисті довкілля.
Для того, щоб стати екологічно освіченою людиною, потрібно з дитинства навчатися жити в гармонії з природою. Тож розпочинати опановувати екологічну освіту потрібно з дитинства. Саме цим і зайнялись учні 5-их класів Херсонської школи № 44. Діти стали активними учасниками заходу «Що я можу зробити для спасіння планети ?», на який їх запросили фахівці Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки.
Перш за все розібралися, що означає слово «екологія». А потім юні херсонці пройшли випробування і перевірили свої знання, відповідаючи на запитання вікторини « Екологічні терміни». Ведуча розповіла про світові екологічні проблеми: забруднення повітря, утилізація відходів, забруднення води, втрата біорізноманіття, знищення лісів. Після цього разом з юними екологами детально обговорювали негативні фактори, які впливають на стан оточуючого середовища та ймовірні шляхи вирішення «зелених» проблем. Разом із бібліотекарем п’ятикласники ефективно попрацювали, кожен із учасників заходу висловив свою думку та спільними зусиллями створили еко-стіну «Що я можу зробити для спасіння планети ?»
Сучасні екологічні проблеми, стан довкілля та природи хвилюють сучасних дітей та підлітків, приклад тому – еко-активістка Грета Тунберг зі Швеції. Молоді люди підвищують екологічну поінформованість по всьому світу, активно ведуть блоги, беруть участь у міжнародних конференціях, організовують екологічні рухи та "зелені" акції. Щоб відбулися позитивні зміни на планеті Земля, потрібно мати професійні знання та добре розумітися на темі. Тож у дітей була можливість познайомитись із деякими "зеленими" професіями майбутнього та дізнатися, де можна отримати екологічну спеціальність в Україні.
Майбутній стан природного середовища великою мірою залежить від успішності здійснення екологічної освіти. Тож з упевненістю можна сказати, що завдяки таким бібліотечним заходам у дітей формується нове екологічне мислення і вони оберуть шлях співпраці з Природою, а можливо, хтось вибере перспективну професію еколога.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік