11 жовтня 2023

Вірю в твоє майбутнє, Україно!

В рамках Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек, який проходить під гаслом «Вірю в твоє майбутнє, Україно!», співробітники читальної зали Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки провели низку заходів для учнів шкіл міста Херсона. Учні Таврійського ліцею мистецтв стали активними учасниками онлайн-квесту «Крізь віки за скарбами Державності», під час якого вони дослідили  історичний шлях  України від давнини до сучасності. Виконуючи завдання, п’ятикласники зібрали 8 літер, з яких склали слово «БАРВІНОК» - рослинний символ української культури. Рослини-символи здавна уособлюють красу нашої України, духовну міць народу, засвідчують любов до рідної землі. Тож діти із задоволенням пограли у гру на платформі LearningApps та з’єднали опис рослин-символів з їх зображенням: соняшник, калина, тополя, верба, барвінок, волошка, тощо. Семикласники Херсонської гімназії №14 взяли участь у заході «Україно! Ти для мене диво!».

Патріотичний квест розпочався із зупинки «Географічна», на якій рахували площу України та дізнались, в якому виданні можна знайти цю інформацію -  Географічна енциклопедія України. Це  перше видання, яке на основі сучасних досягнень географічної науки подає відомості про природне середовище й природні ресурси України. Таким чином діти отримали першу літеру – А. 

На наступній зупинці «Природні дива» учасників квесту за описом впізнавали унікальні місця України: Олешківську пустелю, водоспад Шипіт, Лемурійське озеро, «Оптимістичну» печеру, тунель кохання, тощо. Здобули  ще одну літеру А.

На зупинці «Бережи природу» семикласників чекало два завдання. По-перше, назвати кількість рослин, які занесені до Червоної книги України. По-друге, розшифрувати ребус та сказати, який звір має статус зникаючого. Це зубр, який занесений до Червоної книги (тваринний світ).


Отримавши літеру В, діти вирушили далі, де їх очікували завдання на зупинці «Музична». Учасники квесту за  фотографіями вгадували імена  українських співаків-переможців Євробачення та називали пісні, які вони виконували. Тож здобули літеру У.

На зупинці «Гастрономічна» діти за рецептом впізнавали та склали ТОП–5 українських страв.  Серед них  борщ – символ української кухні, перша і єдина страва, яка уже на розгляді в ЮНЕСКО, щоб бути включеною у список Нематеріальної культурної спадщини України. На цій зупинці квестівці здобули букву Л та познайомились із книгами, які написав Євген Клопотенко -  шеф-кухар, громадський активіст та дослідник української кухні.

Останнє завдання учнів чекало на зупинці «Українська мова», де вони спробували скласти патріотичні вислови із запропонованих слів. Одне із яких «Мова – то є наша зброя!».

Із зібраних букв гімназисти склали слово «БУЛАВА». У сучасному розумінні булава для українців не лише історичний вид зброї, а насамперед символ влади та мужності козаків, так само як і національний символ та один із офіційних символів Президента України.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік