02 жовтня 2023

І наше діло праведне, святе

 1 жовтня в нашій країні відзначають  День захисників і захисниць України. Назва цього свята говорить сама за себе. Захист своєї вітчизни від зазіхань ворога – свята справа. Вона вимагає від людей честі та відваги, сміливості, дуже часто величезної самопожертви.



Щоб розповісти історії доль та дій українських захисників та захисниць, головний бібліотекар  Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки, запросила учнів 10-А класу гімназії № 20 на захід «І наше діло праведне й святе…»


В умовах повномасштабної війни всі ми гостро відчули важливість наших військових, які демонструють мужність на всіх фронтах. Досягнення ЗСУ дивують весь світ. І це не дивно, тому що надзвичайну ефективність в командуванні проявляє генерал, головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний. Його називають одним з найбільш відкритих генералів, який розуміє проблеми солдатів і молодших офіцерів. Валерій Залужний відзначив, що українці у лютому 2022 року витримали потужний ворожий удар і поховали міф про непереможність російської армії.


Не поступаються чоловікам і українські жінки, які несуть службу на фронті та виконують надважкі завдання. Вони опанували чоловічі професії танкістів, артилеристів, снайперів.



Важлива складова ведення війни – аеророзвідка.


Дрони – це додаткові очі ЗСУ. Керувати сучасними дронами вчаться  у першій в Україні жіночій школі пілотес. Головне завдання пілотес — навчитися визначити точні координати ворога та передати дані артилеристам.

Одна з найнебезпечніших професій – сапер.  Піротехніки – це люди, які  щодня перебувають за сантиметр від смерті. Дедалі більше жінок прагнуть опанувати професію сапера і вже 5 жінок-саперів виконують завдання з розмінування.

Під час заходу старшокласники дізналися про героїчних херсонців, які  виборюють свободу України. Один із них, Роман Набєгов, молодший лейтенант міліції, доброволець батальйону «Миротворець», учасник російсько-української війни із позивним «Шаман». 29 серпня 2014-го загинув під час виходу з Іловайського котла «зеленим коридором», який обстріляли російські десантники. Зі студентських років Роман писав вірші на теми патріотизму та воїнської слави.  У 2015 році в Херсоні пройшла презентація книги «Ні кроку назад», до якої увійшли десятки віршів Романа, його прозові замальовки, записи зі щоденника, а також спогади друзів, рідних і товаришів по службі. Назву «Ні кроку назад» взято з останнього повідомлення Романа з Іловайська, яке він залишив у соцмережі.

7 листопада 2015 року у Херсоні, на будівлі ЗОШ № 50, де навчався Роман, відкрито меморіальну дошку на його честь. Він загинув зі зброєю у руках, справдивши написані у 2007 році слова:

 «Я за Україну,

Якщо треба – згину,

Бо навчила мати

До кінця стояти…»


Херсонський письменник Анатолій Марущак присвятив свою поетичну збірку «Книга живих» захисникам Вітчизни, які відстоюють незалежність України.

«Печалі серце крають,

Та з нами Бог і час.

Герої не вмирають,

Їм бути серед нас…»


Учасники заходу хвилиною мовчання  пом’янули всіх полеглих воїнів у російсько-українській війні.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік