26 жовтня 2023

Твоя красива PROмова

Протягом тижня, до Дня української писемності та мови, який ми будемо відзначати 27 жовтня, для учнів 8-А класу Херсонської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 50 ім. Романа Набегова та для учнів 8-х класів Херсонської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 44, відбулися пізнавально-патріотичні заходи, підготовлені працівниками Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки.  


Впродовж багатьох століть українська мова виборює право бути голосом України, творити історію незламного українського народу, бути міцним кордоном, символом ідентифікації, виміром патріотичності. Сьогодні херсонські школярі навчаються, вільно володіють та залюбки спілкуються українською мовою.  До Дня української писемності та мови наші користувачі стали учасниками заходів: 
"Твоя красива PROмова. Лінгвістичний дощ." Спочатку діти згадали неймовірні факти про українську мову, які роблять її унікальною і самобутньою, потім дізнались про те, у чому ж феномен української мови і чому сьогодні важливо спілкуватися рідною мовою. Потім учасники спробували відгадати фразеологізми за ілюстраціями, познайомилися з найпоширенішими фемінітивами та спробували замінити  суржик  та  розповсюджені кальки на питомо українські слова.



Як сьогодні вдосконалити та поліпшити свою українську мову, зробити її красивою, правильною та «чистою», - хвилююче питання для більшості, та майбутніх старшокласників, тому основні поради від експертів стали  в нагоді сучасним підлітками. Читання книг, прослуховування музики та перегляд фільмів українською мовою, - все це ненав'язливо, сприяє розвитку і вдосконаленню української мови у суспільстві. Підлітки познайомилися з сучасними термінами, які можна використовувати сьогодні у соціальних мережах та переглянули відео-рекомендації як позбавитись від слів-паразитів. І на останок, пограли у  гру «Україномовний ерудит», де кожен зміг перевірити свої знання з правопису та  граматики.

Сьогодні, як і багато років тому, українська мова проходить важкий шлях відродження і розвитку, тому популяризація, захист і впровадження її - найважливіше питання у виховані молодого покоління українців.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік