06 жовтня 2023

Як на Херсонщині Січ будували

Дух патріотизму і стійкість при захисті рідної землі ми успадкували від наших славних предків - козаків. Вшановуючи їхню пам'ять та відновлюючи історичну справедливість, головна бібліотекарка читальної зали Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім.Дніпрової Чайки зустрілася із семикласниками з Таврійського ліцею мистецтв під час пізнавально-розважального заходу "Як на Херсонщині Січ будували".

Як видно із назви, мова ішла про становлення і розвиток козацтва на рідній степовій таврійський землі. Разом ми створили Літопис козацької слави.

Перша його сторінка була вписана у 1492 році, коли на території сучасної Тягинки козаки зустрілися у двобої із турками. Про це свідчить пам'ятник захиснику українського лицарства архангелу Михаїлу.

Дві найславетніші сторінки - це Кам'янська Січ (1709 - 1711, 1728 - 1734) та Олешківська Січ (1711 - 1728). Ці святі для кожного херсонця місця помічені пам'ятниками і пам'ятками - могилою засновника двох січей кошового отамана Костя Гордієнка, козацькими хрестами і стародавнім дзвоном.

Ще одна сторінка козацької слави - це полк, сформований із козаків, який одним із перших заселив щойно засновану Херсонську фортецю.


Закріпили ми знання козацькою вікториною. А наприкінці уроку подякували за безстрашність нашим воїнам ЗСУ, які, наслідуючи подвиг славних предків, сьогодні боронять рідну землю і наближають мир та Перемогу.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік