25 жовтня 2023

Ти моя щира, гартована мова!

До Дня української писемності та мови фахівці читальної зали Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки підготували лінгвістичний фреш «Ти моя щира, гартована мова!». Учасниками онлайн-заходу стали учні 8-го класу Херсонського Таврійського ліцею мистецтв. На початку заходу головний бібліотекар познайомила дітей із історією св, яке  відзначається щорічно у День вшанування  пам'яті Преподобного Нестора-Літописця, який був ченцем Києво-Печерського монастиря, послідовником Кирила та Мефодія. А ось назву літопису, який написав Нестор-Літописець, восьмикласники повинні були розгадати, прочитавши її справа наліво. Таким чином отримали  «Повість минулих літ», яка написана 900 років тому і  вважається справжнім шедевром мистецтва слова.



Під час заходу ліцеїстів чекало декілька цікавих зупинок.
 У «Статистичному бюро»  діти змогли підрахувати, скільки всього носіїв української мови та яке місце вона посідає у світі за поширеністю. Виявилось, що українською розмовляє приблизно 50 мільйонів і вона посідає 25 місце.
У «Майстерні протилежностей» учасники заходу активно попрацювали, підбираючи до запропонованих слів антоніми.


 Прикрашали рідну мову, підбираючи епітети: вишукана, неповторна, сонцесяйна,  дзвінкоголоса, тощо.


У «Фольк-студії» за першими рядками розпізнавали  відомі українські народні пісні та заспівали їх.


Із задоволенням восьмикласники вгадували популярні українські імена та дізнались про походження деяких, таких як Марина, Катерина, Роман, Олександр, Максим.


На зупинці «Патріотичній» бібліотекар наголосила на тому, що під час повномасштабної російської агресії відбулась хвиля переходу на українську мову. Адже саме так ми підкреслюємо свою відмінність від країни-агресора. Тобто наша мова стала  нашою зброєю.


Ведуча нагадала про унікальний проєкт, який розпочався ще у 2000 році і вже став гарною традицією – Радіодиктант національної єдності. Також запропонувала взяти участь у написанні диктанту, який відбудеться 27 жовтня об 11-00. До речі, в цьому році авторкою Радіодиктанту національної єдності  стала українська поетеса та перекладачка Катерина Калитко. А читати текст буде актор Олексій Гнатковський, який зіграв Івана Довбуша у фільмі "Довбуш". Ліцеїсти сказали, що у них вже є досвід написання Радіодиктанту і в цьому році вони також спробують свої сили.  Мета радіодиктанту — об'єднати людей навколо України в усьому світі.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік