04 жовтня 2023

Горде ім'я - Захисниця!

 1 жовтня ми всією країною відзначали одне з найважливіших свят - День захисників і захисниць України.


Щоб привітати тих героїв, які ціною власного життя боронять Україну, бережуть спокій і наближають вільне і щасливе майбутнє, головна бібліотекарка читальної зали провела для юних херсонців зі шкіл №50 і №53 урок-сторітелінг.

Він був присвячений українкам, які зі зброєю в руках боронили і боронять нашу землю від давніх часів до сучасності.

Під час історичної подорожі ми побачили озброєне плем'я амазонок у дніпровських берегів, зустріли у степах Причорномор'я дівчат і жінок із племені скіфів, які гарцювали на конях і вправно володіли мечем.



Далі ми відправилися у козацькі часи. Послухали пісню про жінку-воїнку:
Попереду війська поїхала,
Попереду війська конем грала,
А позаду війська
Мечем махала.

Вправні лучниці, вершниці, отаманші й навіть кошовий – історії відомі багато прикладів участі жінок у воєнних діях в козацькі часи.

Але зазвичай жінки мали допоміжну роботу у складі козацького війська. «Білоголові» — дружини старшини і заможних козаків, а ще «дівки-бранки», кухарки, «ворожки-чарівниць», які виконували різні функції — від сестер-жалібниць до зв’язкових і шпигунок. 


Далі наша мандрівка була спрямована до Буші, де ми уславили подвиг Орисі Завісної, і до фортеці Кодак, де діяла вправна лучниця Варвара Мотора.

А ще ми довідалися, що сестра полковника Івана Доща нарівні з чоловіками брала безпосередню участь як кіннотник у бойових діях проти польсько-шляхетських військ на Волині.

Далі "машина часу" перенесла нас у часи УПА. Ми мали можливість дізнатися про подвиг Катерини  Зарицької, керівниці Українського Червоного Хреста й учасниці дівочої бойово-розвідувальної п’ятірки, зв’язкової головного командира УПА Романа Шухевича; Галини Кузьменко, воячки УПА, кулеметниці ТВ-21 «Гуцульщина», фельдшерки та наглядачки підпільної аптеки, агентеси і розвідниці Людмили Фої.


Третя частина заходу була присвячена воїтелькам сучасності. Українські захисниці давно зруйнували міф про те, що служба в армії - не жіноча справа. Кожного дня вони нарівні з чоловіками виконують бойові завдання та не цураються важкої роботи.


Колишні акторки і спортсменки, балерини і співачки, психологині і блогерки… У лавах ЗСУ служать 42 тисячі жінок, і тисяча з них перебуває на командирських посадах.

Патріотичний дух українок не зламати, адже майбутнє їхніх дітей і майбутнє України у їхніх жіночних і водночас мужніх руках!


Від щирого серця, з любов’ю і великою пошаною ми подякували нашим захисницям і захисникам за їхню стійкість і привітали їх зі святом.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік