24 жовтня 2023

Яка література допоможе розкрити та пізнати красу української мови усією родиною?

Незабаром, а саме 27 жовтня, ми відзначатимемо День української писемності та мови — свято розвитку державної мови. Це свято традиційно відзначається в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця (письменника-агіографа, першого історика Київської Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря), з чиїм ім’ям пов’язують започаткування писемної української мови. 
Не секрет, що мова - це найдорожча духовна культура будь-якого народу. Мова - це жива історія. І сьогодні, коли наша країна відстоює свою свободу та незалежність, ми бачимо дедалі більше людей, які хочуть перейти на українську — зробити її мовою побутового спілкування. І це не може не тішити. Для більшості українців нині вибір мови став принциповим. Але якщо солов’їна — це зброя, то захищеність залежить від рівня володіння нею. А мова починається з сім'ї. Так як же заохотити дитину розмовляти своєю рідною українською мовою? Як допомогти дітям та зробити процес пізнання цікавим та веселим?
Пропонуємо вашій увазі книжки, які допоможуть разом з дитиною розкрити красу української мови, дізнатись багато нового та цікавого про неї, поглибити її розуміння, а головне зробити процес пізнання рідної мови цікавим та захоплюючим.
І першою хочемо запропонувати книгу Ольги Уліщенко "Мова чудова"


Уліщенко, Ольга. Мова чудова. [ Текст]/О.М. Уліщенко. - Харків : Віват, 2016. - 356 с. : іл.

Героями книжки, яких автори вигадали для того, щоб читачам веселіше було подорожувати її сторінками, є Кіт-воркіт і Мишка-побіганка. Вони розповідають про складні випадки вживання деяких слів, навчають не припускатися багатьох мовних помилок, надають швидку допомогу в запобіганні помилок при перекладі з російської мови сталих виразів, допомогають уникати мовного суржику.
Видання стане в пригоді для всіх батьків і дітей, які вивчають українську мову і прагнуть вільно використовувати її як в усному, так і в письмовому мовленні.
Будь-яка мова починається з абетки. Тож продовжимо наш огляд декількома цікавими абетками. Проте – трохи некласичними. 


Трофимова, Катерина. Українська абетка із завданнями[ Текст]/К. Трофимова.- Харків:Ранок, 2020. - 34 с.: іл.

"Українська абетка із завданнями" для дітей 3-8 років допоможе швидко опанувати літери, вивчити нові слова та "прокачати" уважність.
Це видання зацікавить навіть дитину, яка вже орієнтується в буквах. Так, в книзі зібрано багато цікавих завдань: пройти лабіринт, знайти однакові предмети, наприклад, дві подібні бороди, виставити літери за абеткою, знайти пару хробачку, відшукати літеру А, яка прикидається копицею сіна або шукати силует єдинорога.
Автори другої книжки вважають, що, крім української абетки, нащадкам славного запорізького козацтва варто знати, ще й абетку козацьку.


Козацька абетка : корот. історія укр. козацтва для дітей і дорослих / авт.-упоряд. О. Яремійчук ; худож.-оформ. А. Пшінка. – К. : Веселка, 2013. – 80 с.; іл. 

Це видання для всієї родини приготувало культове українське «дитяче» видавництво «Веселка».
У цій книжці ви знайдете докладні оповіді, чудові ілюстрації, величезну кількість достовірної інформації, карт, репродукцій тощо. Це справжня енциклопедія, зорганізована за абетковим принципом. Перегортаючи сторінки, крок за кроком будете дізнаватись як і чим жило легендарне українське лицарство?! Як були влаштовані козацька гармата чи курінь? Як саме проходили Віденська чи Берестецька битви? Чим уславилися Іван Сірко та Пилип Орлик? А щоб ваша дитина виросла справжнім мовним ерудитом, потрібно читати з ними дитячі словники. Старанна робота зі словниками допоможе вашим дітям грамотно писати й говорити, обираючи для висловлювання думок найбільш точні й виразні слова і звороти.


Тлумачний словник. Початкова школа.[Текст]/ Уклад.:А. В. Руднєва, Н. О. Воскресенська. - Харків: Видавничий дім Весна, 2020. - 112с.:іл.

Словник містить тлумачення найбільш уживаних слів і мовних зворотів. З його допомогою ви з дітьми можете з’ясувати значення незрозумілих слів, які трапляться у книжках і в побутовому спілкуванні. Статті проілюстровані прикладами, взятими переважно з народних і літературних творів для дітей. 


Словник української мови: для дітей/ В.Коломієць. - Київ : Рідна мова, 2014. - 341с.:іл.  

У «Словнику української мови для дітей» знайдете тлумачення майже 800 слів. До кожного слова дібрано вірші, загадки, скоромовки і фразеологізми. І дітям і дорослим цікаво буде дізнатися про походження слів, про те, як правильно вимовляти і відмінювати їх та які синоніми чи антоніми мають слова, що вживаються щодня. Статті словника проілюстровано яскравими сюжетними малюнками.


Словник синонімів, антонімів, омонімів. 1-4 класи [Текст] : / [уклад. І.О. Купіна]. - Харків : Видавничий дім Весна, 2016. - 96 с. : іл. - (Ілюстрований словник молодшого школяра).

Словник містить найпоширеніші синонімічні ряди, антонімічні пари й омоніми сучасної української літературної мови. Він стане для вас корисним помічникам й добрим порадником. Всі слова розташовані в алфавітному порядку. Пам'ятайте, вивчення лексики розширює знання дітей про мову, знайомить з одиницею мови - Словом, є головним джерелом збагачення словникового запасу, розвиває увагу дітей, з'ясовує значення і вживання слів у своєму мовленні, виховує потребу в підборі необхідного слова для точного вираження думки, розвиває чуття мови. Із інтересу до лексики виховують інтерес до мови в цілому.


Ілюстрований фразеологічний словник для дітей[Текст]/В. Борзова. - Харків:Талант, 2013.- 96с.: іл.

Ще одна книга для молодого покоління українців, яка допоможе осягнути багатство рідної мови – це "Ілюстрований фразеологічний словник для дітей". Фразеологізми - це сталі вирази, які роблять нашу мову більш емоційною, живою, іронічною. Такі вирази настільки образні та змістовні, що їх майже неможливо перекласти дослівно на будь-яку іншу мову, необхідно використовувати еквівалентний за змістом вираз, властивий саме цій певній мові. Наприклад, побажання удачі "ні пуху ні пера" англійською звучить як break a leg - "зламай собі ногу", а італійською - in bocca al lupe - "щоб ти потрапив у пащу вовкові". Ми розповімо про те, які фразеологізми доречно вживати в тій чи іншій ситуації, про їх походження і сучасне значення. Гумористичні ілюстрації прекрасно доповнюють цей неординарний словник. Тож старанна робота зі словниками допоможе вашим дітям грамотно писати й говорити, збагатити своє мовлення, обирати для висловлювання думок найбільш точні й виразні слова і звороти.
Наступні книги у цікавій формі познайомлять з основними правилами в українській мові.


Клименко, Наталія.Українська легко! [Текст] : / Н. Клименко, П. Мельник-Крисаченко. - Харків : Книжковий клуб ''Клуб сімейного дозвілля'', 2016. - 287 с.

Спочатку це був маленький проект з картинок з правилами української мови на сторінці у Facebook, в якості хобі. Потім з'явився веб-сайт, та ще й мобільний застосунок для вдосконалення знань з української мови. Та зрештою на світ з'явилася ця книга, створена для тих, хто спілкується чи хоче правильно спілкуватися українською мовою без русизмів та кальок з російської. За допомогою інфографіки показані правила та складні випадки вживання слів в українській мові. Читаючи цю книгу разом з дітьми, ви зможете краще спілкуватися українською та вдосконалювати свої знання, зможете запобігти помилковому слововживанню та уникатимете вживання не властивих українській мовній традиції зворотів і висловів. Як зазначають автори: "Цю книжку створено з мрією про те, що колись в Україні буде модно знати декілька мов, а говорити українською."


Савченко, Любов Григорівна.Розмовляй українською правильно [Текст] : [довід. вид.] / Л. Г. Савченко. - Харків : Орбіта, 2016. - 191 с.

Просто та доступно у зрозумілій стислій формі – усі правила української граматики! Книжка допоможе покращити знання мови, як усної, так і писемної, розширити словниковий запас. Можливо деякі матеріали будуть важкуваті для молодших школярів, але тим ця книга і гарна, що до неї можна повертатись і читати з дітьми будь-якого віку. 


Авраменко, Олександр.50 експрес-уроків української для дітей[Текст]/О. Авраменко. - Київ : Книголав, 2020. -192с. : іл.

Яскраві ілюстрації від львівської художниці Наталі Кудляк та вже улюблені герої каналу ПЛЮСПЛЮС Квадрик, Трикутя і Кружко допоможуть найменшим читачам та їхнім батькам вивчати українську мову. Автор дуже зрозуміло подає матеріал. Тому юні читачі зможуть не робити найрозповсюдженіших помилок. 
Зробіть процес пізнання рідної мови для ваших дітей цікавим та захоплюючим, перетворіть його на гру. Зробіть процес читання таких книжок щоденним вечірнім ритуалом, дізнавайтесь кожного разу значення кількох слів, перетворюйте кожне читання україномовних книжок і книжок про мову на захоплюючу подорож. 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік