15 лютого 2021

Розвиваючий простір для дитини

Ранній розвиток дитини – це комплексна програма, спрямована на адаптацію маленької людини в сучасному світі. Ранній розвиток має на увазі організацію правильного простору навколо дитини. Іграшки, картинки, меблі та техніка, які оточують малюка, повинні допомагати йому в пізнанні навколишнього світу. Саме такий дитячий простір створила для своїх читачів Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки. А щоб допомогти батькам виховувати та ростити психічно та фізично здорову дитину, яка буде правильно адаптована до життя в сучасному соціумі бібліотека створила  проєкт, який є платформою для інтеграції бібліотечних послуг (клубних об’єднань), призначених для читачів 3-6 років.

Це розвиваюча студія для дошкільників «Бібліомалята», яка зосереджена на розвитку пізнавальних процесів молодших дошкільників та комунікативної культури засобами інформаційної та медійної освіти. Так на сьогоднішніх заняттях юні читачі знайомилися та розповідали свої історії граючи в гру «Ми на телебаченні». Кожен з учасників приміряв на себе ролі і репортера, і головного персонажа, який надає інтерв’ю. Така гра сприяла розвитку елементарної медіаграмотності дітей, їхньої загальної культури, самостійності, критичного мислення, збагаченню й активізації їхнього словника.



Кожне заняття проводиться в ігровій формі, з використанням розвивальних ігор і вправ. Так в секторі періодичних видань, юні читачі виконуючи творче завдання  «Таких, як я – більше нема!», не тільки вдосконалювали розвиток дрібної моторики рук, а й знайомилися з основними елементами арт-терапії: малювання, образотворча  та музична діяльність, елементи танцювальної терапії.




Допомагали  нашим учасникам в сприйнятті  навколишнього світу і реакції на нього, проявивши своє особисте «Я», шляхом дій та мови у відділі естетичного виховання. В кожного є місце, де панує любов та комфорт – це домівка, а затишок створюють найрідніші люди.  Бібліомалята познайомились з равликом, який постійно носить домівку за собою та пограли з ним в гру «Я і моя сім’я». 

Діти розповіли новому другу, які найрідніші люди живуть з ними. А за допомогою пальчикових іграшок у вигляді членів родини,  поділилися чим вони полюбляють займатися з кожним родичем: пекти печиво з мамою, гратися з татом, читати казки з бабусею, майструвати годівничку з дідусем.



Не обійшлося на вчорашньому занятті в студії «Бібліомалята» також без веселих фізкультхвилинок та вправ на розвиток пізнавальних процесів, адже малюкам важливо включати для прослуховування класичну музику, звуки природи, дитячі пісні. Вони повинні чути вірші, вчити їх напам’ять, занурюватися в світ казок і оповідань. Це розвиток фантазії, пам’яті, мислення, ритмічної сторони мовлення.

Наступне заняття в студії відбудеться 28 лютого об 11.00. Чекаємо на вас, наші малята, кожен із вас унікальний  і ваш розвиток це індивідуальний шлях, який ми пропонуємо ефективно пройти разом з нами.  


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік