22 лютого 2021

Відкрий, о рідна моя мово, свої скарбниці золоті!

Мова - державна перлина,

Нею завжди дорожіть

Без мови немає країни - 

Мову, як матір, любіть.

Федір Пантов

21 лютого представники всіх націй і народностей світу відзначають Міжнародний день рідної мови. Свято було започатковано у листопаді 1999 року на тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у Парижі.  

Єдиною державною мовою нашої країни є українська. Вона пройшла нелегкий шлях. Однак, попри всі перешкоди, для багатьох мільйонів людей була і є рідною, є мовою їхніх дідів, батьків і буде також мовою їхніх дітей. Вишукана в розмові інтелектуалів,  строга і регламентована в діловодстві, легка  й гнучка в бесіді друзів, образно багата, лексично наповнена в  літературних творах,  дотепна, іскриста. Така вона – українська мова!

Всі бібліотеки України  традиційно приєднуються  до  святкування  цієї   дати. Не залишилась осторонь і Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки.

Для наших віддалених користувачів, учнів 2 класу опорного закладу "Вадимський заклад повної загальної середньої освіти" Мирненської селищної ради Каланчацького району Херсонської області у форматі онлайн на платформі Zoom було проведено інтерактивну гру «Поле див».

Учасники відгадували слова, що  ілюструють декілька  цікавих фактів про нашу мову.

Пригадали особливі слова – паліндроми. А назвати треба було єдиний, що складається із семи літер і означає назву машини для  трафаретного друку. Відгадували слово, що має понад 70 синонімів,  до числа яких входять контекстуальні та діалектні. А ще, яке перше слово нашої мови офіційно задокументував  історик із Візантії Пріск Панійський. Боротьба була запеклою, кожна команда бажала отримати перемогу. Та все ж таки пальму першості у фіналі здобула команда №2.


Рідною мовою говорить серце й  душа української землі. Не з примусу, а лише за покликом власного сумління та гідності плекаймо в душі любов до рідної мови.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік