08 лютого 2021

Чому майбутнє залежить від бібліотек, читання та уяви?

Незважаючи на стрімкий «наступ» новітніх технологій та цифрового світу, не варто недооцінювати важливості читання та бібліотеки у подальшому розвитку людства. Адже лише розвиваючи уяву та фантазію, можна вигадати те, чого не існує і спробувати втілити це у життя. Адже навіть Білл Гейтс зазначав: «У моїх дітей, звичайно, буде комп’ютер. Але спочатку вони отримають книги.»

Під час чергової зустрічі небайдужих матусь і татусів у недільній школі батьків, що вже декілька років поспіль працює на базі Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки, чекала скринька відкриттів від відомого письменника у жанрі фентезі Ніла Ґеймана.



Цього разу, на основі прочитаної ним у 2012 році лекції в Лондоні,  ми розбиралися у низці важливих питань сьогодення, що стосуються книжкового  світу: 

Що художня література дає людям і як змінює їх? 

- Чому паперові книжки ніколи не зникнуть? 

- Навіщо у сучасному світі бібліотеки та бібліотекарі? 

- Як звичайна уява здатна покращити наше життя? 

- Які обов’язки ми, дорослі, маємо перед дітьми та світом?

Відкриття, що ми зробили разом, можна вважати порадами для усіх батьків світу, які прагнуть прищепити дитині любов та повагу до книги. 

Ось деякі з них:

- Не перешкоджайте дітям у читанні лише тому, що відчуваєте, ніби вони читають неправильну книгу;

- Спосіб знищити любов дитини до читання, – це, звичайно, зробити все, щоби навколо не було ніяких книжок;

- Книги – це спосіб засвоювати уроки тих, хто вже не з нами, тих, хто створив людство, хто допоміг йому прогресувати;

- Ми зобов’язані читати вголос нашим дітям.

Зрештою, на думку письменника Ніла Ґеймана: «…найпростіший спосіб переконатися в тому, що ми виховуємо освічених дітей,- навчити їх читати, і показати їм, що читання приносить задоволення. А це значить, у найпростішому розумінні, знайти книжки, які їм подобаються, дати їм доступ до цих книжок і дозволити їм читати їх…».



Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік