23 червня 2021

На місцевості орієнтувалися, навчалися і гралися!

В читальній залі продовжується програма літніх читань «12 лайфхаків для екстремалів» і цього разу учасники навчалися орієнтуватись у незнайомій місцевості.

Уміння орієнтуватися має першорядне значення, особливо в екстремальних походах. Знаходити вигідні та зручні шляхи, швидко і точно запам’ятовувати незнайому місцевість, упевнено рухатись наміченим маршрутом, а в разі необхідності відшукувати зворотний шлях. Усе це – базові навички орієнтування.

Сьогодні разом із юними екстремалами вивчали за допомогою яких природніх об’єктів можна орієнтуватись на місцевості, серед них: по Сонцю, по тіні, по зіркам, по предметам та ін.

Із великим зацікавленням діти виконували практичні  вправи: на швидкість знаходили об’єкти на карті, на глобусі,  вивчили поняття «масштаб», вираховували відстань, яку пройшли туристи.



Особливу увагу приділили компасу, адже він є незамінним атрибутом  подорожуючого. Пригадали різновиди компасів серед яких: прості, рідинні та електронні. І саме останній продемонстрували дітям за допомогою застосунку «Компас» у смартфоні.

Якщо ж немає поряд мобільного можна створити компас власноруч, що ми і зробили разом із юними дослідниками. Для цього лайфхаку нам знадобились: голка, шматочок пінопласту, ємність з водою, магніт та скотч. Після майстер-класу діти виготовили компас власноруч і порівняли направлення стрілок на ньому та електронному компасі – вони виявились ідентичними. 


Під час походу  іноді трапляються несподіванки – зустрічі з різноманітними комахами, птахами, дикими тваринами, тож ми вирішили пригадати їх під час інтерактивної гри  «Чудернаті та пернаті».

На привалі учасники заходу відібрали речі для походу із «Мішечка туриста», але робили це у незвичній формі – із зав’язаними очима.  Діти наосліп впізнали ліхтарик та сірники, книгу та серветки, мотузку та ложку тощо. 

Із великим захопленням діти переглядали літературу про особливості орієнтування.

Найвправнішим екстремалом сьогодні став Лев Ладонніков, який отримав книгу із серії «Життя видатних дітей». 




Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік