10 квітня 2023

Пізнавальний вояж

Дивовижні мандри сучасними, кращими та незвичайними книгозбірнями світу разом з Херсонською обласною бібліотекою для дітей ім. Дніпрової Чайки тривають.

На цей раз новими учасниками нашого бібліотечного туру стали учні 9-А класу навчально-виховного комплексу, загальноосвітня школа I-III ступенів №15 Херсонської міської ради.

Любителів книг чекали справжні несподіванки та нові враження від мандрівки книгозбірнями Сполучених Штатів Америки. Бібліотека Конгресу США вважається однією з найбільших бібліотек за всю історію людства. 

Своєю незвичайною архітектурою читачів вразила і бібліотека при Каліфорнійському університеті Сан-Дієго. Книгозбірню названо на честь Одрі та Теодора Гейзель, які зробили щедрий внесок до зібрання книгосховища. Теодор Гейзель більш відомий під псевдонімом «Доктор Сьюз», американський письменник та мультиплікатор. 

Любителі книжок були здивовані, коли мали змогу ознайомитись з творами цього письменника, яка також зберігається у бібліотеці. А дізнались читачі про те, що мультфільми про слона «Хортона», незвичного персонажа «Лоракса», та про відомого «Грінча», який викрав Різдво, були екранізаціями казок Гейзеля.

Наступна зупинка для учасників туру відбулася у Нідерландах та стала справжнім відкриття. Старшокласники малу змогу дізнатися, як же виглядає так звана «Книжкова гора». Саме так називається будівля книгозбірні неподалік від порту Роттердама. Зовні вона виглядає ніби гора книг посеред ринкової площі міста. Пірамідна форма бібліотеки має 5 рівнів з книжковими полицями. Їх пов'язують сходи, загальною довжиною майже в півкілометра. Крім того, до вершини цієї книжкової гори ведуть доріжки та внутрішні тераси.

Насолодившись читанням в цій незвичній бібліотеці, книгомани вирушили на відпочинок, але не простий, а літературний. Справжній «культурний» релакс чекав на наших читачів у Таїланді, де вони мали змогу уявити себе постояльцями бібліотеки-готелю «The Library Resort» на острові Самуї.

Біля басейну знаходиться відкрита бібліотека з досить «солідним» фондом, що містить понад 1400 книжок. До речі, тут доступні не тільки паперові книги, а й електронні: в кожному номері є комп’ютери з безкоштовним доступом до інтернету.

Після гарного культурного відпочинку, діти відвідали Сінгапур та стали читачами публічної бібліотеки Бішан. Будівля привертає увагу об’ємним склом різних кольорів, які мають невеликий простір, де можна усамітнитися та поринути у читання. У сонячну погоду приміщення грає різнокольоровими барвами. Дах також зроблений зі скла, що дозволяє отримати більше світла.

Отже, наш бібліотечний тур виявився пізнавальним, захоплюючим та дуже насиченим. 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік