12 квітня 2023

Знай наших: українці у космосі

Відзначаючи Всесвітній день авіації і космонавтики, головна бібліотекарка читальної зали Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки провела серію віртуальних екскурсій для учнів Херсонської школи № 50 і Херсонського Таврійського ліцею, під час яких познайомила школярів із видатними ученими, винахідниками та космонавтами і розповіла про космічні рекорди українців.

Спершу ми побували у київському музеї космонавтики, а далі на нас чекала низка пригод. Ми стали свідками, як киянин Ігор Сікорський, розпочавши кар'єру у військовій авіації, згодом винайшов перший у світі гелікоптер.


Далі ми пройшли разом із Павлом Поповичем суворий відбір кандидатів і супроводили його в омріяний космічний політ. Були свідками, як Павло Попович встановив світовий рекорд: він не тільки став першим українцем у космосі, але і вперше в історії людства заспівав пісню у невагомості, і нею стала саме українська пісня "Дивлюсь я на небо..."

Потім перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк навчив нас мріяти про "нездійсненне" і дисциплінованою працею досягати своїх мрій.

Не оминули ми увагою й уродженця Херсонщини бортінженера Віталія Жолобова, який входить у двадцятку українців, які побували у космосі.

На дошці пошани ми побачили портрети тих українців, які запускають у небо ракети і кораблі як співробітники NASA та SpaseX.

Окрема зала віртуальної екскурсії була присвячена ученим українського походження, які розраховували траєкторії польотів і допомагали будувати ракети і космічні кораблі.

Третя зала слави - це ракети, орбітальні кораблі, супутник і плавучий космодром, які створили і запускали у небо українці.

І хоча наразі продовжується війна і є більш насущні потреби для життя на землі, нашу давню мрію про волю, про небо, про польоти не знищити. Ми, українці, не тільки відбудуємо славнозвісний літак "Мрія", але і зовсім скоро встановимо нові рекорди в галузі авіації і космонавтики!




Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік