13 квітня 2023

Традиції і краса українського Великодня

Великдень усіх нас на гостини просить.
Малює сонце полотно небес,
І крашанку, як усмішку, підносить:
Христос Воскрес! – Воістину Воскрес!
В. Крищенко

Весна – найпрекрасніша пора року. Із її приходом оживає природа, повертаються з далеких країв птахи, земля одягається в зелень, квітнуть сади, перегукуються пташиним співом гаї.
Разом із пробудженням природи від зимового сну в Україні починається весняний цикл народних свят. На цей період припадає одне з найбільших після Різдва християнських свят – Великдень.
Його українці завжди святкували радісно, піднесено та готувалися до нього заздалегідь.
Своєрідна "інтелектуальна" підготовка пройшла для користувачів Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки учнів третього класу Таврійського ліцею мистецтв та учнів других класів Херсонської школи № 56. Разом з головним бібліотекарем молодшого відділу Альоною Ліпкіною вони вирушили у віртуальну етно-мандрівку.

Вправа "Асоціативний кущ" дозволила пригадати поняття, які пов'язані з Великоднем.
Сама ж подорож до світу пасхальних традицій мала декілька етапів або обрядовозвичаєвих локацій.
Під час зупинки "В очікуванні Великодня" діти пригадали, що відбувається протягом сорок днів до свята та впродовж останніх семи.
Саме останній тиждень Великого посту пов’язаний із багатьма обрядодіями, адже кожен день мав своє призначення. Разом з учасниками мандрівки ми обговорили ті щоденні справи, які виконують господині.
Зупинка "Православні традиції" містила інформацію про благодатний вогонь, особливості великоднього привітання, головні атрибути свята.
Були під час онлайн подорожі і завдання. Перше, що мали зробити діти - скласти великодній кошик за усіма правилами, відсортувавши потрібні та непотрібні продукти. 

Для святкової пасхальної неділі є також "свої" звуки, адже кожен, хто чує їх, розуміє, що Великдень настав. Це урочисті церковні співи, дзвони та обрядові пісні - гаївки. Саме цими звуками подорожуючі змогли насолодитися під час "Мелодійної зупинки"
"Зупинка-цікавинка" розповіла про традиції великодніх розваг для дітей не лише в Україні, а й в інших країнах, де святкують Пасху. Саме тут ми познайомились з Великоднем кроликом та прикрасили інтерактивне великоднє дерево, як це роблять у багатьох європейських країнах, адже саме ця традиція активно використовується останнім часом і у нас.



А відкривши "скриньку народної мудрості", відновили прислів'я та приказки про Великодні свята.


Отже, саме такі інтерактивні заходи з ігровими елементами виховують у дітей повагу до традицій свого народу, любов до рідної землі, сприяють розвитку інтересу до української великодньої обрядовості та показують красу і значущість одного з найвеличніших християнських свят.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік