21 квітня 2023

Сила оберегів українського народу

Бібліотекарі сектору періодичних видань Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки провели онлайн-зустріч із учнями третіх та четвертих класів Херсонської гімназії № 5. Разом вирушили у ретро-мандрівку, щоб дізнатись історію та відчути силу оберегів українського народу. 

Українські обереги - наші прадавні символи-захисники, знаки віри у вищі сили захисту людини від хвороб, біди, небезпеки. Обереги втілювалися у побутових речах, їх шанували, про них складали легенди. 

Найперше, про що згадали діти, був вишитий рушник. Він є одним з найдавнішим оберегів. І саме Рушник Єднання, створений херсонцями, потрапив до Книги рекордів України як найдовший у світі. Його довжина становить 735 метрів, і він об’єднував два береги Дніпра! Цей рекорд був установлений 2014 року.


Важливим оберегом для українців була і залишається до теперішнього часу вишиванка. Це наша національна святиня, її передають з роду в рід, зберігають як безцінну реліквію. Всесвітній день вишиванки тому підтвердження. У цей день кожен охочий українець вдягає вишиванку. Цьогоріч ми будемо відзначати цей день 18 травня, тож уже час готувати собі святкове вбрання!

Наші читачі не оминули увагою і підкову. Її вішали наші пращури над дверима, бо вірили, що вона захистить домівку від злих духів, принесе господарям удачу, щастя, достаток.

Наприкінці зустрічі користувачі книгозбірні під керівництвом бібліотекаря зробили власноруч обереги в кольорах національного прапора, які обов'язково принесуть їх власникам щастя, удачу, допоможуть у здійсненні мрій та бажань. Адже зараз вони у всіх українців єдині, спільні - Перемога України у війні!




Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік