26 квітня 2023

Подвиг і пам'ять героїв Чорнобиля

Щороку після трагічної дати 26 квітня 1986 року ми згадуємо події тієї далекої весни, яка свого часу змінила світ. Робимо ми це, аби вшанувати ліквідаторів - героїв мирного часу, які врятували планету від наслідків Чорнобильської аварії, а ще, аби застерегти людство від наступної масштабної екологічної катастрофи.

На жаль, тінь Чорнобиля нависла над нами і минулого року. Двічі. Під час окупації 30-кілометрової Чорнобильської зони і захоплення Запорізької АЕС. Після чого всі українці знову поринули у трагічні спогади 37-річної давнини, щоб винести з уроку історії цінний досвід мужності і боротьби...

Майбутнє України, як і майбутнє планети, у руках свідомої молоді. Зокрема, і питання збереження довкілля і мирного життя.

Тому цього квітня був проведений цикл заходів, присвячений героям Чорнобиля, який провела головна бібліотекарка читальної зали Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки для учнів Херсонської школи №50 і Херсонського Таврійського ліцею мистецтв.


Школярі довідалися про історію ЧАЕС, про обставини, за яких сталася аварія на станції, і про ті заходи, які допомогли подолати наслідки екологічної катастрофи.




Згадали ми і героїв багатьох професій: пожежників, ліквідаторів, медиків, науковців, операторів, шахтарів та багатьох інших людей, чиї справи увічнені в історії порятунку.

Здійснили віртуальну екскурсію і до херсонського та інших пам'ятників ліквідаторам - "Тим, хто врятував світ", "Пожежникам, які перемогли вогонь Чорнобиля", а ще поклали квіти до меморіальної дошки на батьківщині пожежника Віктора Кібенка у смт. Іванівка.

А наприкінці заходу ми подякували безстрашним героям мирного часу і вшанували їхню пам'ять безсмертною поезією Ліни Костенко.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік