28 квітня 2023

Неймовірні світи Террі Пратчетта

«Якщо ви не перетворите своє життя на історію,
ви просто станете частиною історії когось іншого.»

Террі Пратчетт

28 квітня – важлива дата для шанувальників неймовірних історій, адже саме в цей день 75 років тому народився один із найвідоміших у світі письменників у жанрі фентезі Террі Пратчетт, автор сатиричного циклу «Дискосвіт», що об'єднує понад 40 книжок, надрукованих загальним накладом 50 млн. примірників.

На честь цієї ювілейної дати завідувачка сектору абонемента Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки запросила учнів 5-х класів ліцею «Європейський» Одеської міської ради познайомитись з життям та творчістю британського письменника.

Дітей вразив той факт, що Террі шалено полюбляв книги ще з дитинства. Його батьки, вихідці з міста Хей-он-Вай (Велика Британія), яке відоме як «місто книг», де на дві тисячі жителів припадає понад тридцять букіністичних крамниць. Таким чином, батько легко зміг прищепити сину любов до читання.

Також п’ятикласникам було цікаво дізнатись, чому ж письменник постійно одягав чорний капелюх. Виявилося, що це справжня пристрасть Террі Пратчетта. Не раз творець фентезійних історій заявляв, що кращий подарунок для нього - черговий чорний капелюх, і чим більший, тим краще. Він давав у  них інтерв'ю, писав книги і виходив на прогулянки.

Несподіванкою для дітей стало і те, що у 1998 році королева Єлизавета II нагородила Террі Пратчетта Орденом Британської Імперії, а в лютому 2009-го він був посвячений у лицарі. Террі став справжнім національним надбанням.

У шанувальників читання була можливість здійснити віртуальну подорож і у Видавництво Старого Лева, яке активно займається перекладом книг письменника. Діти мали змогу дізнатись про захоплюючі книги Террі Пратчетта, надруковані видавництвом.

Після знайомства з книгами читачі залюбки подивились трейлер нового мультфільму, який був знятий за мотивами твору «Дивовижний Моріс та його вчені гризуни». Це захоплюючий фільм для всієї родини. У Дивовижного кота Моріса є два таланти: до базікання та афер. Подорожуючи з магічними гризунами з міста в місто, він щоразу за розумну плату «рятує» місцевих жителів від «навали щурів». 

Для деяких дітей знайомство з творчістю Террі Пратчетта відбулось вперше, а дехто вже поринав у пригоди маленької відьмочки Тіфані, головної героїні  книги «Повен неба капелюх». 

Під час віртуальної зустрічі діти отримали нові враження, тож сподіємось, що наступною книгою, з якою наші читачі проведуть своє дозвілля, буде чергова фентезійна історія Террі Пратчетта.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік