03 квітня 2023

Віртуальна подорож бібліотеками світу

Всеукраїнський тиждень дитячого читання триває, і читачі Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки вирушили у віртуальну мандрівку сучасними, кращими, незвичайними бібліотеками світу.


Першою зупинкою в бібліотечному маршруті стала найголовніша  книгозбірня нашої країни, Національна бібліотека Україні імені Володимира Вернадського,  яка була створена ще у 1918 році. Книгосховище бібліотеки має 27 поверхів, а фонд складає понад 15 млн. найменувань. Тут зберігаються книги, рукописи,  найдавніша пам'ятка датована IX-X ст.

Без уваги не залишилася і відома бібліотека античності, Александрійська, яка була заснована ще на початку III ст. до н.е. Сьогодні на її місці постала нова бібліотека Александріна, де міститься близько 8 млн. книг, текстів та електронних копій рідкісних манускриптів.

Завітавши до Сполучених Штатів Америки, читачі побували одразу в трьох книгозбірнях. Національна Бібліотека Конгресу США занесена у Книгу Рекордів Гіннеса як найбільша в світі. Фонди Бібліотеки Конгресу розміщені в трьох будівлях на Капітолійському пагорбі, з'єднаних між собою підземними переходами: будівлі Томаса Джефферсона, будівлі Джона Адамса та в будівлі меморіалу Джеймса Медісона.


Також у місті Канзас-сіті  книголюби відвідали бібліотеку, один з фасадів якої виконаний у формі книжкової полиці висотою 8 метрів. На стінах будівлі можна побачити величезні книжкові корінці "Володаря кілець" Дж. Толкіна, "Ромео та Джульєтти" В. Шекспіра та інших творів класичної літератури. 

Покаталися наші книгомани і на метро у Нью-Йорку,  де можна під час поїздки  відсканувати QR-код обраної книги, почитати її електронний варіант, а потім на кінцевій станції замовити книгу у найближчій книгозбірні. Нашим читачам, звичайно, сподобалася така незвичайна підземна бібліотека. 

Наступною книгозбірнею, яка  здивувала дітей своєю архітектурою,  була бібліотека у місті Штутгарт в Німеччині. Ця споруда нагадує величезний кубик Рубіка і має 9 поверхів без ліфту.

А у Франції, в місті  Ніцца, є будівля бібліотеки, яка має назву "Мислення в коробці", вона входить в список найнезвичайніших споруд світу.

Читачі спробували уявити себе відвідувачами еко-бібліотеки  Ліюань у Китаї, де немає столів та стільців, але можна зручно розташуватися на терасах з книжковим полицями. Книгозбірня зводилася зі скла та 45 тисяч прутиків із дерева.

Кінцевою зупинкою нашої мандрівки стало місто Копенгаген, столиця Данії, де знаходиться так званий "Чорний діамант". Це сучасна споруда і нова будівля Королівської бібліотеки Данії, побудована зі скла та чорного мармуру. Вона суміжна зі старою будівлею бібліотеки і сполучена з нею повітряними мостами. 

А завершилася віртуальна екскурсія бібліотеками вікториною у Kahoot,  переможницею якої стала Ярослава Британ.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік