04 квітня 2023

Казки війни: уроки казкотерапії

Казка має силу зцілювати і допомагати. Особливо тим, хто вірить у дива, - тобто дітям. Тож недарма народ століттями передавав хлопчикам і дівчаткам цінні уроки життя через повчальні і трансформуючі історії.

Цю давню традицію підхопили сучасні письменники-казкарі. Через книжкові розповіді вони допомагають дітлахам сьогодення пережити разом із героями  складні випробування, а потім у безпечній формі виразити емоції та зробити правильні висновки на майбутнє.

Цілюща сила казкових історій під час війни актуальна як ніколи. Тому головна бібліотекарка читальної зали Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені  Дніпрової Чайки, дитяча письменниця та керівниця бібліотечної літературної студії "Контур" Юлія Чернієнко провела низку уроків казкотерапії для шестикласників Херсонського Таврійського ліцею мистецтв та чотирикласників Херсонської школи № 50.

Урок казкотерапії складався із 4-х етапів:

1. Школярики спершу познайомилися із сюжетами та героями дитячих книг про війну, написаних і виданих українськими письменниками за останній рік.




2. Ми провели зцілюючу психологічну практику "Крила янгола", яка допомагає відчути в собі силу і радість у тривожні часи.

3. Далі ми самі перетворилися на казкарів: складали та ілюстрували власну казку, героїнею якої стала дівчинка-українка Марійка у жовтій сукні та з блакитним волоссям. Безстрашна героїня боролася із силами зла потужною силою своєї любові і доброти, а потім їй прийшли на допомогу її вірні подруги і допомогли розвіяти темряву. Після чого дівчинка розквітла і стала ще сильнішою та ще красивішою.

4. У завершальній частині уроку діти взяли свої кольорові "чарівні" палички - фломастери та олівці - і намалювали щасливий фінал цієї історії: якою вони бачать рідну Батьківщину, рідний Херсон і рідну школу після Перемоги.

На світлині ви можете побачити, через які образи-символи вони виразили на папері свої чисті дитячі мрії.

Віримо, що ці дитячі сподіванки, висловлені у казкових образах, скоро стануть для всіх нас найщасливішою реальністю.

Також ми згадали, що рік тому, 2 квітня 2022 року, Збройні сили України повністю звільнили Київську область від окупантів. Назвали поіменно звільнені рік тому селища і міста. А також відзначили, що історії мужності пишуть не тільки словами на папері, але і вписують сторінки пам'яті про героїчні події у камені та металі. Віртуально ми теж побували на відкритті пам'ятника у Бородянці. Скульптура дівчинки на гойдалці стала для нас символом того, заради чого бореться наш народ: заради перемоги життя над руйнацією, світлої радості - над темрявою.

Цей наш захід проходив під хештегом #МістаГероїв. Адже сьогодні всі українські міста - це міста людей-героїв, які щохвилини наближають Перемогу: волонтерством, боротьбою та донатами. І кожне з цих міст, кожна унікальна людська особистість є важливою для України.

Цей пам'ятник - один з перших. І під час заходу ми висловили небезпідставну надію, що зовсім скоро у кожному звільненому місті, містечку і селищі буде встановлений свій пам'ятник Звільненню, і будуть написані книги мужності і боротьби його мешканців і визволителів.

Буде такий пам'ятник і в Херсоні, і ми щороку 11 листопада будемо приходити до нього із квітами і дякувати нашим славним воїнам ЗСУ за свободу і щастя жити у своїй сонячній незалежній країні.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік