17 квітня 2023

Правовий марафон «Будуємо фортецю Закону»

В Херсонській обласній бібліотеці для дітей імені Дніпрової Чайки вже 20 років поспіль працює правовий лекторій «Орієнтир». За цей час відбулись сотні цікавих заходів для учнів середніх, старших класів, студентів  коледжів, різних за формою та змістом. Оригінальні сценарії, створені бібліотекарями читальної зали, були представлені на обласний конкурс «Світ дитинства, захищений правом» і тричі здобували перемогу.

Цього разу головний бібліотекар Вікторія Сломчинська запропонувала учням 10-А класу Херсонської школи № 36 стати учасниками правового марафону «Будуємо фортецю Закону».

Стартували із зупинки «Статистичної», на якій старшокласники змогли підрахувати, скільки в українській мові існує юридичних термінів. Якщо вони  складають 4 відсотка від загальної кількості слів, то це буде 10 000. Підтвердженням цього факту є «Юридична енциклопедія» в 6 томах -  перший в Україні багатотомний систематизований звід знань про державу і право.

Ознайомившись із таким значним виданням, діти перейшли до наступного завдання. На зупинці «Термінологічна» розгадали два кросворди, в які потрапили слова із «Юридичної енциклопедії».

На зупинці «Мої права» бібліотекар познайомила учасників марафону  із основними статтями Конвенції про права дітей. Озброєні знаннями, десятикласники успішно відповіли на 10 запитань, повязаних із Конвенцією ООН про права дітей. 

Зупинка «Трудові права» дала можливість детально розібратись із важливими положеннями Кодексу законів про працю, які стосуються неповнолітніх: вік, з якого допускається прийняття на роботу; норми робочого часу; відпустки, тощо.

На передостанній  зупинці марафону «Злочин та відповідальність» юні правознавці згадали, які існують види юридичної відповідальності в законодавстві України. Після цього діти мали можливість продемонструвати вміння орієнтуватись у правовому полі. Практичні навички їм знадобились під час гри «Не наплутай!». На кожному слайді гравцям було запропоновано по три ситуації – різні види правопорушень, які потрібно було проаналізувати і визначити, якому кольору воно відповідає і який різновид юридичної відповідальності це передбачає. Червоний – кримінальні правопорушення, зелений – адміністративні, жовтий – трудові. Десятикласники були надзвичайно активними, класифікуючи правопорушення та визначаючи міру покарання для правопорушників.

На останній  зупинці, «Ігровій», у всіх була можливість продемонструвати логіку, реакцію та ерудицію, тому що довелось розгадувати заплутані правові ребуси.

Тож будемо сподіватись, що молодь, яка бере участь у таких заходах,  сформує правову культуру, що  сьогодні є важливою складовою у вихованні вільної особистості.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік