17 квітня 2023

Данія вражає: несподіваний туристичний вояж

18 квітня cвітова спільнота відзначає Міжнародний день пам'яток і визначних місць. Цей день  було встановлено Генеральною Асамблеєю ЮНЕСКО з ініціативи Міжнародної ради з питань охорони пам'ятників і визначних місць, внесеної  саме 18 квітня 1982 року. Девізом свята став заклик “Збережемо нашу історичну Батьківщину".

Бібліотекар сектору абонемента запросила учнів 8-А класу ліцею «Європейський» Одеської міської ради у несподіваний туристичний вояж під назвою «Данія вражає». Маршрут мандрівки було прокладено історичними місцями королівства, які стали світовою спадщиною ЮНЕСКО.

Данія – невелика скандинавська країна з багатою історією, якає має безліч дивовижних та захоплюючих місць. Батьківщина славетного казкаря Г.Х. Андерсена. Всього на території Данії знаходиться вісім об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, які діти мали можливість побачити під час віртуальної подорожі. Першим на туристичному маршруті постав величавий Кронборг, один з найбільш значущих замків епохи Відродження в Північній Європі.

Цей замок є значним туристичним центром, який щорічно відвідують близько 200 тисяч осіб. Читачі були вражені, дізнавшись, що саме цей замок був місцем дії драми В. Шекспіра «Гамлет», яка була поставлена тут ще у 1816 році до 200-річчя від дня смерті драматурга.
А ще під час вояжу учасники мали змогу побачити незвичну експозицію. Під валами замка – у глибоких проходах та темних кімнатах можна було зустріти монстрів минулого, створених мультихудожником Шейном Броксом із перероблених матеріалів.

Після прогулянки замком читачі вирушили до собору у місті Роскілле - головного храму королівства. Саме тут знаходиться усипальниця данських королів, а сам собор - це яскравий приклад цегляної готики. Першу дерев’яну церкву на цьому місці, за свідченнями знайдених рун, побудував король Данії Харольд Синезубий ще за часів вікінгів.

Ознайомившись з історією собору учасники вояжу мали змогу здійснити морську прогулянку до далекої Гренландії, яка також є територією Данії. Тут знаходиться мальовничий льодовиковий фіорд під назвою Ілуліссат. У перекладі з гренланської мови слово «ілуліссат» означає «айсберги». 40-кілометровий фіорд, заповнений айсбергами, шириною близько 5 км є найактивнішим у Північній півкулі.


Далі наш маршрут пролягав берегами Ватового моря. Це переривчаста низка ватів: мілководних морських ділянок біля берегів Нідерландів, Німеччини та Данії, частина акваторії Північного моря. 66% території моря було включено у список об'єктів Світової спадщини ЮНЕСКО. Мальовничі краєвиди можна побачити, піднявшись на оглядову вежу, висота якої складає 36 метрів.

Насолодившись морськими красотами, старшокласники продовжили екскурсію вузькими вулочками міста Крістіанфелд у південній Данії. Місто було засноване у 1773 р. Моравською церквою і назване на честь данського короля Крістіана VII. Це містечко має статус найкращого збереженого зразка містобудування та архітектури Моравської церкви.

І знову читачі повернулися до моря, щоб побачити ще одну неймовірну природну пам'ятку ЮНЕСКО. Стевнс-Клінт - це білі крейдяні кручі, розташовані на данському острові Зеландія. Протяжністю 17 км уздовж узбережжя, кручі мають геологічне значення, як одна з найкращих відкритих меж між крейдовим періодом та палеогеном. 

Опинившись на околицях Копенгагена, читачі прогулялися лісом, та пробували відчути себе королівськими мисливцями. Це унікальний ліс, в якому мисливські дороги перетинаються правильними зірками та поділяють його на великі трикутники. Ці дороги були прокладені Крістіаном V ще у XVII столітті для полювання. Лісовий пейзаж - справжня картина у стилі бароко у великому масштабі!



Наприкінці туристичного вояжу читачі взяли участь у вікторині Kahoot та показали себе справжніми знавцями історичної спадщини ЮНЕСКО в Данії. 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік